Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Gluren achter (weinig bekende) Brugse muren

Onder het motto ‘Er kan er nog altijd eentje bij’ hebben drie eminente Bruggekenners (Nico Blontrock, Rudy De Nolf en Chris Weymeis) het verborgen leven van deze stad in woord en beeld gebracht, en dat in de drie landstalen. Het boek ‘Brugge Ongezien/Invisible/Unseen’ lost de hoge verwachting in en toont een beeld van een stad die veel geheimen bewaart op ‘ongeziene’ sites.

Waarom alweer een boek over Brugge terwijl de oogst daarvan de voorbije twee jaar al aanzienlijk was? Zo beet Jan Dumolyn de spits af met zijn Brugge-klassieker ‘Brugge, een Middeleeuwse metropool’. Kunsthistoricus Jean Luc Meulemeester pakte lijvig uit met ‘Jan van Eyck en Brugge’, de Brugsefotograaf Jan Darthet excelleerde met het terecht geprezen fotoboek ‘Stilleven’. Eris natuurlijk ook nog het tentoonstellingsboek ‘Oog in Oog met Hugo Van Der Goes’ dat ook internationaal veel lof scoorde en het volumineuze ‘Brugge voor Napoleon’ dat in meer dan 600 bladzijden deze stad onder het Franse bewind beschreef.

Vijftig locaties

En nu is er een boek dat zweeft tussen tekst- en kijkboek met hier een aparte vermelding voor het knappe fotowerk van Rudy De Nolf.

‘Brugge Ongezien’stapte af op vijftig locaties, volgens de auteurs stuk voor stuk onbekende plekken en plekjes en meestal (maar gelukkig niet allemaal) niet toegankelijk voor het ruime publiek. Zichtbare uitzonderingen hierop zijn onder meer b&b B’Guest, Hotel De Castilion, het Adornesdomein, Wijnhandel Feys, het Begijnhof, de Ezelpoort en de bank BNP Paribas Fortis. Boeiende verrassingen zijn weggelegd voor het Heester Gerard De Groote (Biezenstraat), de verborgen ruimtes in het Stadhuis, de alsnog  weinig bekende Sint-Ivokapel op de Burg, de sobere protestantse kapel ’t Keerske, het vroegere vestzaktheater(tje) De Korrekelder, het Karmelietessenklooster in de Schuttersstraat en andere ongeziene plekjes.

De auteurs hebben zichtbaar plezier beleefd aan een boek dat wellicht uitnodigt voor een vervolg dat dan ook de Brugse rand in het vizier neemt. Chris Weymeis waarschuwt ook:’ Sommige beelden worden wellicht ook geschiedenis wanneer over afzienbare tijd het gebouw in kwestie een andere bestemming of een renovatie krijgt.’ (LF)

_____

‘Brugge Ongezien/Invisible/Unseen’, 29,95 euro, 176 pagina’s, uitg. De Boekenmaker

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: