Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Het jaar 2022 in enkele hoogtepunten

Januari: Schrijfster Lies Gallez zet het jaar in met de EXit-nieuwjaarsbrief en mikt hoog met haar debuut ‘Het Water Vangen’. Die andere Brugse klepper, Lara Taveirne, beleeft haar doorbraak met haar vierde roman ‘Pluto’. Ander debuut: ‘Parels voor de zwijnen’ van Kristel Mestdagh, een verhaal dat smaakt naar een vervolg.

Februari: Stond in het teken van 20 jaar Concertgebouw en de rol daarin van ere-burgemeester Patrick Moenaert.

Maart: Het heeft de kranten slechts eventjes beroerd: het ontslag van museumdirecteur Till-Holger Borchert. Zijn vertrek past(e) in een grondige herschikking van Musea Brugge.

April: Tomas Bisschop, artistiek leider van het MAfestival, maakt plaats voor Jan Van den Borre, een man met een stevige reputatie in de wereld van de Oude Muziek.

Mei: Onze terugblik op het cultuurjaar 2002 valt bij toenmalig intendant Hugo De Greef in slechte aarde (hedendaagse kunst en ‘jeugd’ vonden wij matig scoren). De Greef kijkt wel met trots terug: ‘Voor mij persoonlijk was dat een van de meest aangename zaken uit mijn hele carrière’.

Juni: (Nieuwe) Brugse auteurs blijven ijverig verhalen schrijven. ‘Vulkaankonijn in lichterlaaie’ van debutant Jonathan Jetten, ‘Boer, wat zeg je van mijn kippen’ van Inghe Berg, ‘Huiden’ van Julie Beirens (poëzie) en een pak anderen. Nog: ‘Dansen op vluchtige noten’ (An Van Paemel) en ‘De Contrasprong’ van Mathilde Van Deynse.

Juli: Na twee jaren niks op de teller pakt Cactusfestival weer uit met een daverende driedaagse in het Minnewaterpark. Twee piepjonge ondernemers Mon en Zowie Hayen toveren de kerk in het Bilske om tot evenementenzaak OWLA. In de rand: Brugge viert de komst van 1.920 meestertekeningen uit de collectie van De Stichting Jean van Caloen. Pronkstuk: een recent ontdekte Michelangelo.

Augustus: Minister-president Jan Jambon is Brugge tijdens de subsidieronde zeer welgevallig. Blikvanger van de maand is de tentoonstelling ‘Underneath The Shade We Lay Grounded’ van Otobong Nkanga. Brugge Plus wuift directeur Lieve Moeremans uit (die de wijk neemt naar De Grote Post in Oostende).

September: Kookeet, het culinaire festival, werd in een nieuw jasje gestoken, maar het publiek liet het afweten.

Oktober: Brugge in de ban van het muziekfestival AMOK! en Cactusmuziekcentrum mag eindelijk zijn splinternieuwe concertzaal aan het Kanaaleiland officieel voor geopend verklaren.

November: De tentoonstelling ‘Oog in oog met de Dood’ rond Hugo van der Goes in het Sint-Janshospitaal scoort terecht vijf sterren.

December: David Galle en Marloes De Cloedt openen langs de Oostendse Steenweg de nieuwe comedyclub ‘Wolinski’. (LF)

Een gelukkig nieuwjaar aan alle EXit-lezers! En een creatief en inspiratievol jaar gewenst aan alle culturele partners en makers!

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: