Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

86-jarige dokter actief op YouTube met Brugge-video’s

De man is 86 jaar, was een van de eerste oncologen in België en bouwde een indrukwekkende (inter)nationale medische carrière uit, maar besloot om vanaf zijn zeventigste zich enkel nog bezig te houden met de dingen die hij graag doet. Eén aspect daarvan was voordrachten geven over de geschiedenis van Brugge. Die heeft dr. Albert Clarysse nu gebundeld in tien leerrijke video’s op YouTube. ‘Nooit te oud om te leren en altijd leergierig blijven’, luidt zijn devies.

Dr. Albert Clarysse (°1936) heeft een boeiend leven om op terug te blikken. Hij studeerde en werkte in Amerika, Canada en Frankrijk en groeide in binnen- en buitenland uit tot een autoriteit op het vlak van kankerbehandeling. Enkele jaren geleden schreef hij zijn leven neer in een biografie die zich ‘ongecensureerd’ laat lezen. Vanaf zijn ‘pensioenleeftijd’ van 70 jaar dompelde hij zich onder in de geschiedenis van Brugge en puurde er een aantal interessante voordrachten uit. Tijdens de lockdown werkte hij die voordrachten uit in tien video’s die hij onlangs op zijn eigen YouTube-kanaal ‘Albert Clarysse’ heeft geplaatst. De onderwerpen zijn uiteenlopend. Het gaat bijvoorbeeld over onder meer de architectuurgeschiedenis van Brugge, de Brugse centrale begraafplaats, de geschiedenis van de augustijnen in Brugge en devoties tijdens de pestepidemieën in Brugge.

Ruime blik op de wereld

Dr. Clarysse doet alles in zijn eentje. Hij schrijft de teksten, neemt zelf de foto’s, monteert alles tot één geheel en spreekt daarna de vertelstem in. ‘Die nieuwe technologie heeft voor mij geen geheimen, want ik werk al sinds 1984 met een computer. Ik hoop dat de mensen iets opsteken en dat ze appreciëren wat het mooie Brugge te bieden heeft. Van ’s morgens tot ’s avonds zit ik aan mijn bureau te studeren. Ik richt mijn blik niet alleen op Brugge, hoor. Ik heb me ook jarenlang verdiept in onder meer het klimaat en China, maar die video’s zal ik voorlopig nog niet posten. Dagelijks volg ik het nieuws op buitenlandse zenders. Je bent nooit te oud om te leren’, aldus dr. Albert Clarysse. (ADC)

____

De video’s zijn terug te vinden op het YouTube-kanaal van Albert Clarysse.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: