Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

‘Ons werk heeft altijd een documentair karakter’

Foto Tom Callemin

 

Silke Huysmans en Hannes Dereere zijn nog tot 2019 huiskunstenaars bij KAAP. Mining Stories op 20 oktober in De Werf is hun eerste voorstelling voor de theaterzaal. Het stuk gaat over een mijnramp in Brazilië in 2015. Na een dambreuk werden verschillende dorpen er door een verwoestende modderstroom volledig van de kaart geveegd. Mining Stories kreeg heel wat lovende reacties in de pers.

EXit: Vanwaar een stuk over deze mijnramp?

Silke Huysmans: ‘We waren op dat moment net begonnen aan een nieuwe voorstelling, maar toen we dit nieuws vernamen, werd onze aandacht er meteen naartoe getrokken. Ik werd geboren op een tiental kilometer van de plek van de ramp en woonde er een hele tijd. Ik ken er ook nog heel wat mensen. We zijn toen, heel intuïtief, materiaal daarrond beginnen te verzamelen en snel werd duidelijk dat we daarrond zouden gaan werken.’

 EXit: Jullie zijn ook naar Brazilië getrokken?

Hannes Dereere: ‘Om een verhaal te brengen dat echt klopt, vonden we dat noodzakelijk. We hebben er onder meer interviews afgenomen van mensen die op een of andere manier bij de ramp betrokken waren. We spraken met inwoners, met mensen uit de politiek, uit de mijnindustrie en met slachtoffers. We interviewden bewoners die hun job kwijt zijn, zoals de vissers die niet meer kunnen vissen door het vervuilde water. Het publiek krijgt zo verschillende perspectieven te zien op een en dezelfde gebeurtenis.’

EXit: Het wordt een realistisch stuk?

Dereere: ‘Ons werk heeft altijd een groot documentair karakter. We vertrekken telkens vanuit een bepaalde gebeurtenis of vanuit een bepaalde plek, doen research, gaan gesprekken aan. We benaderen ons materiaal op journalistieke wijze. Ons werk heeft daardoor altijd een grote maatschappelijke relevantie. Tot nu resulteerde dit altijd in locatieprojecten. Mining Stories is onze eerste voorstelling voor de theaterzaal.’

EXit: Wie speelt?
Huysmans: ‘Ik sta op scene, maar ben eigenlijk zelf weinig aan het woord. We experimenteren met de interviews en een hele reeks pedaaltjes die voor mijn neus staan. Zo maken we een mix van de vele werkelijkheden en nemen we het publiek mee in een gedachtestroom. We geven heel veel puzzelstukjes aan en laten het aan het publiek om een totaalplaatje te maken. Als het publiek alle elementjes gaat verbinden, krijgen ze een heel goed zicht op de boodschap van ons verhaal.’ (SD)

 

Mining Stories, vrijdag 20 oktober, 20.30 uur, KAAP/De Werf, www.kaap.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: