Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Brugge Plus heeft zijn langverwachte ‘teamcoach’

Foto EDM

 

Het leek stilaan een knelpuntberoep te worden: directeur van evenementenorganisatie Brugge Plus, maar sinds 1 september is de bevrijdende kogel door de kerk. Aan het roer staat nu Lieve Moeremans (37), gepokt en gemazeld in de theatersector. Ze erft er een gedegen team met een sterk evenementenaanbod. Ze start met een onbeschreven blad en de belofte dat ze het langer uitzingt dan haar voorgangster Lies Buyse die het na één maand Brugge Plus voor bekeken hield.

 

EXit: Vanwaar de interesse voor een job die maar moeilijk ingevuld geraakte?

Lieve Moeremans: ‘Ik werd gecontacteerd door het selectiebureau dat aangesteld was voor het opzetten en begeleiden van de aanwervingsprocedure. Doordat ik hoogzwanger was, twijfelde ik aanvankelijk of het een goed moment was om mij kandidaat te stellen voor een nieuwe job. De zin in een nieuw avontuur maakte dat ik toch deelgenomen heb aan de selectieprocedure waar ik als laureaat uitkwam. Op dat moment kende ik de werking Brugge Plus niet echt. Ik was mij heerlijk onbewust van het verleden en dat het invullen van de job moeizaam verliep. Alvorens de jobaanbieding toe te zeggen, heb ik me geïnformeerd over de werking en de activiteiten. Dat heeft me snel overtuigd dat deze job een kolfje naar mijn hand zou zijn. Mijn blik is gericht op de toekomst en niet op het verleden.’

EXit: U kent de culturele wereld?

Moeremans: ‘Ik kom uit de culturele wereld, vooral uit de theatersector. Ik heb zeven jaar ervaring achter de rug bij Theater Malpertuis uit Tielt waar ik als zakelijk leider een duo vormde met de artistiek directeur Piet Arfeuille. In die periode zijn we er in geslaagd om Malpertuis terug op de kaart te zetten. De publiekstoename was en is spectaculair, de appreciatie in de sector voor de werking groot. Bovendien ontstonden er in die periode boeiende samenwerkingen met grote culturele partners en dat heeft geloond. De recensies in de pers waren veelal lovend. Voorafgaand aan Malpertuis ben ik ook nog vier jaar algemeen coördinator geweest bij het Gentse kindertheater 4Hoog. Op een gegeven moment ben je klaar voor iets nieuws en de kandidatuur voor Brugge Plus leek mij zo’n kans.’

EXit: Uw voorgangster, Lies Buyse die hier amper één maand aan de slag was, noemde zich een teamcoach. Geldt dat ook voor u?

Moeremans: ‘Zeker. Er is hier een zeer gedreven team werkzaam dat veel energie tentoon spreidt. Ze hebben het tenslotte een lange periode zonder officiële directeur moeten rooien en ze hebben dat, mede dankzij Steven Slos (waarnemend directeur), prima geklaard. De werking en activiteiten zijn in die periode meer dan overeind gebleven, wat onderstreept dat hier een sterke ploeg aan de slag is. Het is aan mij om hen daarin verder te begeleiden en te vertrekken vanuit de expertise die zij hebben opgebouwd.’

EXit: Welk beeld hebt u van Brugge?

Moeremans: ‘Ik ben op dit moment nog weinig vertrouwd met deze stad. Ik ben opgegroeid op de boerenbuiten van het pajottenland als Vlaams-Brabander. Op mijn achttiende ben ik naar Gent verhuisd om er kunstgeschiedenis en theaterwetenschappen te studeren en ben er gebleven. Ik heb nood aan een stedelijke omgeving en daarom vind ik Brugge, na Tielt, een goede keuze. Er is hier een grote diversiteit aan culturele partners aanwezig en ik kijk er naar uit om met hen samen te werken.’

‘Nieuwe ambities? Het is nog iets te vroeg om daar uitspraak over te doen. Ik ga eerst mijn huiswerk maken en de medewerkers, de stad en de andere culturele organisaties leren kennen. Pas daarna kunnen we nadenken over nieuwe mogelijkheden. Zelf heb ik veel belangstelling voor de wereld van de beeldende kunst, gastronomie en podiumkunsten. Met de wereld van de muziek ben ik iets minder vertrouwd.’

EXit: Straks moet u verantwoording afleggen aan een politiek gekleurde raad van bestuur. Hebt u daar ervaring mee?

Moeremans: ‘Toch wel, ik weet hoe dat werkt. Ik streef altijd naar een goede werkrelatie met de raad van bestuur die ik beschouw als een klankbord, en niet als enkel als een controleorgaan (wat het ook wel is). Alle expertise is welkom.’ (LF)

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: