Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Livemuziek in de Belgiek


Belgiek: het is niet alleen de naam van een gehucht in de gemeente Deerlijk (West-Vlaanderen), maar ook de naam van een lunapark uit 1975 dat door het team van Brugge Plus omgetoverd werd tot een mobiele cultuurzaal. Ettelijke keren per jaar doet de Belgiek met een goedgevuld programma Brugse wijken aan. Op de agenda: 9 juni (Sint-Pieters), 16 juni (Christus-Koning) en 23 juni (Zeebrugge).

In juni wordt de Belgiek dus nog in drie Brugse wijken opgesteld. Op de vrijdagavonden organiseert Brugge Plus er gratis concerten onder de noemer ‘Muziekcafé’, op zaterdag en zondag organiseren de lokale buurtcomités en verenigingen er telkens hun activiteiten. De Belgiek staat gratis ter beschikking voor Brugse buurtcomités, de belangrijkste voorwaarde hierbij is dat ze met minimum twee comités uit dezelfde omgeving samenwerken aan één Belgiekweekend. In het omgebouwde lunapark kunnen een honderdtal mensen zitten. Er is een basis klank– en lichtinstallatie, een bar, een podium en er zijn tafeltjes en stoelen. De opbouw ervan duurt ongeveer zes uur met vier personen, de afwerking en inrichting neemt, met twee personen, vier uur in beslag. Binnenin vormen het jarenzestig-interieur en het decor met kunstig lijnenspel in onvervalste Bauhausstijl het typische karakter van de Belgiek. De buitenkant krijgt z’n unieke look mee door de op Piet Mondriaan geïnspireerde beschildering en de flashy neonlichten.

Belgische muziekgeschiedenis

Op vrijdag 9 juni staat een concert van Emile Verstraeten (21 uur) in Sint-Pieters (Bareelweg) op het bord. Hij stond al op de planken bij iedereen die naam heeft in België en ver daarbuiten: met Ivan Smeulders in Vlaanderen, met Sioen in Zuid-Korea en met Björk. Nu brengt hij zijn eigen songs, gekleurd en verrijkt door een volwassen groep met vier muzikanten. Strijkers en contrabas, dansend en in harmonie met vijf stemmen. Een week later, op vrijdag 16 juni, is dirk Blanchart te gast in de Belgiek in het Graaf Visartpark in Christus-Koning voor een optreden. Blanchart is verantwoordelijk voor een stukje Belgische muziekgeschiedenis. Denk aan de groep Luna Twist met ‘African Time’ en zijn eigen hits als ‘No regrets’, ‘Heart beats faster’, ’Building an Empire’, ‘L’amour ça va’ of ‘Fool Yourself Forever’. Het Marktplein in Zeebrugge vormt op vrijdag 23 juni het decor voor het Muziekcafé met een concert van Sheewawah, de nieuwe band van zanger/gitarist/songschrijver Jeroen Kant. Vorig jaar won hij nog de Vlaamse Nekka-prijs en speelde heel wat concerten. Verwacht songs met eigenwijze Nederlandstalige teksten op dansbare grooves en stomende blues.(ADC)

____http://www.belgiek.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: