Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Lore Vos en de kunst van tipi’s

Handmade in Brugge

Foto SV

 

Tien jaar was ik en heel beslist: na lectuur van de 64 Arendsoogboeken was ik voorgoed verknocht aan diens Indiaanse helper Witte Veder die vanuit zijn tipi uitkeek over het wilde westen. Lore Vos, een jonge Brugse ontwerpster met textiel, maakt van tipi’s ontwerpen haar specialiteit. Geheel gebaseerd op oorspronkelijke modellen, weliswaar op kindermaat en met een hedendaagse touch. Handmade in Brugge, pur sang.

Lore Vos genoot een opleiding ‘kleding’ bij de Brugse Zusters Maricolen met het oog op een opleiding aan de Antwerpse modeacademie. Ter elfder ure afgehaakt zocht ze voldoening als edelsmid, volgens haar ‘een boeiende techniek met branders, solderen en smelten van metalen’. Na een periode als edelsmid zocht ze, samen met haar vriend, soelaas in de bossen van de Midi-Pyrénées van Zuid-Frankrijk. Hij als bosbouwer, zij terug bezig met naaiwerk, met stoffen en kleuren. De eerste tipi die ze maakte was een probeersel, een geschenk voor een neefje. Foto’s verschenen her en der en meteen kwam de vraag naar meer en de opstart van een DROOM.

EXit: Wat is er zo bijzonder aan de DROOM-tipi’s?

Lore Vos: ‘Ik gebruik uitsluitend natuurlijke materialen, ruwe honderd procent katoen en de rechte stokken van de hazelaarstruik die je in het zuiden van Frankrijk overvloedig aantreft. In plaats van borstelstokken, zoals in de commerciële productie. Zo ontstond een vast patroon. Ik ontwierp ook bijbehorende elementen als kussentjes en een bodembedekking. Ik wilde een tipi waar kindjes liggend op hun rug met hun handjes onder hun hoofd met zicht op de wolken kunnen wegdromen van grootse avonturen. Nu ben ik wel op zoek naar een uitbreiding van mijn producten, extra-gadgets die iets te maken moeten hebben met avontuur.’

De bekendmaking verliep aanvankelijk uitsluitend via Facebook en een eigen website (www.tipi-s-droom.com). Later kwamen daar de deelnames aan specifieke (Antwerpse) marktjes bij waar men oog had voor wat men ‘een nieuw concept’ vond.

‘Facebook werkt, maar slechts in bescheiden mate’, zegt Lore. ‘Ik hou mijn productie ook bewust low profile. Met één of meerdere opdrachten per week is het perfect combineerbaar met een deeltijdse job in een souvenirwinkel. Ik wil ook altijd alleen werken, het product van begin tot eind zelf creëren. Het moet perfect afgewerkt zijn.’

Over Handmade in Brugge (zie kader), dat jonge creatieve makers ondersteunt, heeft ze weet, nu ze definitief uit Frankrijk is teruggekeerd. Ondersteuning vindt ze een goed idee, want ‘op de Academie leerden wij wel producten maken, maar over de zakelijke kant, het verkopen of de belastingen leerden wij niks’. (LF) 

www.tipi-s-droom.com

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: