Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

JAARWERK MMXVI: West-Vlaamse auteurs in beeld

JAARWERK MMXVI: West-Vlaamse auteurs in beeld

De VWS, Vereniging van West-Vlaamse Schrijvers, met zetel in Brugge, publiceerde over een periode van ruim 50 jaar 283 (!) VWS-cahiers waarin telkens een West-Vlaamse publicist werd belicht. Eind 2014 werd de provinciale betoelaging helaas stopgezet. VWS blijft evenwel niet bij de pakken zitten en wil met de publicatie van een jaarboek met gevarieerde bijdragen over het literaire landschap in de provincie voortwerken aan de uitbouw van de Bibliotheek van de West-Vlaamse letteren. Uniek in Vlaanderen.

ind 2016 verscheen de tweede editie van dit jaarboek ‘JAARWERK MMXVI’ met een terugblik op het voorbije literaire jaar. Er is ruime aandacht voor auteur Willy Spillebeen die in 2016 de VWS-prijs kreeg als erkenning voor zijn oeuvre. In diverse bijdragen worden bijna-vergeten auteurs gememoreerd (Omer Karel de Laey, Petrus van Genabeth, Raymond Brulez) en nieuwe grote namen als thrillerauteur Hilde Vandermeeren en illustrator Carll Cneut in de kijker gesteld. Kristien Bonneure looft de stilte van het westen en Alain Delmotte belicht het taaie dichterscollectief ‘Het venijnig Gebroed’ en dichter Frederik Lucien De Laere. Xavier Roelens heeft het over de teloorgang van de literaire prijzen in de provincies en Karel Platteau brengt Guido Gezelle in de actualiteit. Paul Rigolle gaat op zoek naar de aantrekkingskracht van de Westhoek op hedendaagse auteurs en Jan van Herreweghe houdt een heftig pleidooi voor meer verbeelding aan de macht.

Leden van VWS (30 euro/jaar) krijgen het jaarboek toegestuurd. Het boek is ook te koop bij het secretariaat van VWS (janbonneure@skynet.be) of in de boekhandel.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: