Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Brugges mooiste kerk heeft nieuw (kerk)orgel

orgel

Foto Stijn Vos

 

 

De restauratie van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, duurtijd gepland op zeven jaar, draait op volle toeren. Momenteel wordt het hoogkoor aangepakt waardoor het historische orgel (uit 1721) voor lange tijd verdwijnt achter een plastic folie en niet meer bespeelbaar is. De kerkfabriek liet er geen gras over groeien en kocht, met eigen middelen, een nieuw kerkorgel… in Slovenië.  Het instrument wordt op vrijdagavond 30 mei zowel ingewijd door de bisschop als ingespeeld tijdens een concert met organist Ignace Michiels en het Brugse ensemble Arco Baleno.

Het nieuwe pronkstuk van de kerk werd gebouwd door de Sloveense firma Skrabl, grotendeels op aanwijzingen van de Brugse organist Ignace Michiels,  bekend van de jaarlijkse orgelconcerten in de Kathedraal. Het staat momenteel centraal in het schip van de kerk, te midden het gedeelte van de kerkbezoeker. Volgens het verloop van de restauratiewerkzaamheden wordt het orgel mee verplaatst.

Ignace Michiels klinkt bijzonder tevreden met het resultaat: ‘Het Sloveense bedrijf heeft ongelooflijk snel gewerkt. Tussen bestelling en realisatie lagen amper vier maanden. Het is vooral een goed orgel, bruikbaar voor zowel de liturgie als voor concerten. Het heeft veel mogelijkheden en stijlen en heeft een eigenheid. Bouwkundig vind je er de geest van de gotiek in terug.’

De voorzitter van de kerkfabriek, Luc Coulier, sluit zich daar graag bij aan: ‘Deze schitterende kerk, jaarlijks bezocht door 250.000 betalende bezoekers (‘Michelangelo’) en het viervoud daarvan voor het kerkgedeelte, vroeg om een aanpak. Hier bevinden zich vijf topstukken van de Vlaamse Gemeenschap, werd recent zowel een bidkapel ingericht in een van de zijbeuken en een nieuw altaar geplaatst. Dat willen we vieren met een feestconcert dat op vrijdagavond 30 mei gratis wordt aangeboden.’

Ignace Michiels en het ensemble Arco Baleno brengen die avond een programma met concerti van onder meer Haendel, Bach, Mozart, Haydn en Vivaldi. Voorafgaande zal Mgr. De Kesel het orgel inzegenen.  (LF)

Info: Feestconcert 30 mei om 20 uur in de Onze-Lieve-Vrouwekerk

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: