Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Het Concertgebouw boert goed

150523_Maria_Jo+úo_Pires_CC_Felix_BroedeBR

Het Concertgebouw eist dezer dagen volop de aandacht op met de nieuwe seizoensbrochure met kleppers als Isabelle Faust, Jordi Savall, London Philharmonic Orchestra, Budapest Festival Orchestra of pianist Grigory Sokolov. Loopt het artistieke verhaal als een sneltrein, ook zakelijk worden toppen bereikt. Zo werd het Concertgebouw recent nog verkozen tot hidden champion van VOKA-nationaal (Vlaams netwerk van ondernemingen), synoniem voor ‘succesvolle onderneming’. Het is de eerste keer dat een kunstenhuis in deze categorie naar voren wordt geschoven. Ze verdienden deze onderscheiding wegens het internationale allure, de innoverende werking  en de financiële gezondheidstoestand. Belangrijk argument: tegenover elke gesubsidieerde euro staat een zelf verdiende euro, een niet geringe prestatie in de kunstenwereld.

Het Concertgebouw bevindt zich nu halverwege de beleidsperiode 2013-2016 en scherpt haar ambities aan. Er wordt dit jaar nog forser ingezet op het internationale karakter met een navenant internationaal publiek. Zo bereikt de jaarlijkse Bach Academie ruim dertig procent buitenlandse muziekliefhebbers, telkens goed voor een meerdaags verblijf. De tweede ambitie is het inzetten op kunsteducatie voor kinderen. Vorig jaar kwamen meer dan 3500 kinderen in schoolverband op bezoek voor open repetities, workshops en rondleidingen. Meer dan de helft daarvan waren afkomstig uit Brugse scholen.

De publiekscijfers tonen eveneens een opwaartse trend, ondanks het gelijk gebleven aantal concerten.  Men kiest bewust voor ‘niet meer concerten’, maar voor beheersbaar en optimaal verzorgd. De grote concertzaal geeft wel vaker een foute indruk. Wanneer de Tallis Scholars voor een volle parterre zorgen, betekent dat meer dan 600 toeschouwers, of het meest verkochte Tallis Scholars-concert van het land. Toch blijft soms de onterechte indruk  van ‘slechts het parterre gevuld’.  (LF)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: