Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Janet Cardiff laat Thomas Tallis uit 40 boxen weerklinken

 

Portrait_cardiff_miller_2012
 
Janet Cardiff met installatie in Oud Sint-Janshospitaal
 
Nog tot 27 januari kunt u zich op de Memlingzolder in het Oud Sint-Janshospitaal laten meevoeren door een uitvoering van een beroemd motet van de 16de eeuwse componist Thomas Tallis. Veertig boxen en enkele zitbanken volstaan voor een muzikaal avontuur. De installatie is het werk van de Canadese (geluids)kunstenares Janet Cardiff.
 
Wie de historische reeks The Tudors heeft gevolgd weet zeker wie Thomas  Tallis is, de officiële hofcomponist van Hendrik VIII en maker van wonderbaarlijk mooie muziek. Een van zijn motetten, ‘Spem in alium’, bedoeld voor een uitvoering met acht koren van telkens vijf stemmen, is het werk waarmee Janet Cardiff aan de slag ging. Ze registreerde elk van de 40 stemmen apart die weergalmt uit evenveel boxen. De bezoeker gaat zitten en luisteren en bevindt zich daardoor middenin de uitvoering, een vreemde ervaring. De klanken verplaatsen zich van het ene naar het andere koor en van voren naar achteren, als een soort echo. Op elke plaats (als je rondstapt) klinkt de compositie anders, omdat de mix van stemmen telkens wisselt. De installatie dateert uit 2001 en reist de wereld rond, een project in samenwerking tussen Musea Brugge en het Concertgebouw.  
 
Google vertelt u en passant nog een ander verhaal. In het succesrijke erotische boek ‘Vijftig tinten grijs’ (15 miljoen keer over toonbank) speelt dit motet een rol tijdens een heftige scène. En dat leidt dan weer tot massale aankoop van deze muziek. Maar dit had Thomas Tallis nooit durven te verhopen. (LF)
 
Janet Cardiff, The Forty Part Motet, Sint-Janshospitaal (Mariastraat 38), tot 27 januari. Van di. tot zo. van 9.30 tot 17 uur. www.museabrugge.be. Bruggelingen gratis.
 
 
 
 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: