Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Red Rock Rally op 1 mei: 30 jaar muzikale traditie én vernieuwing

Op woensdag 1 mei, temidden van de bloemrijke omgeving van het Koningin Astridpark dat in de Brugse volksmond bekendstaat als de ‘Botanieken Hof’, zal de lucht weer gevuld worden met de klanken van de 30ste editie (!) van de Red Rock Rally (RRR). Op de affiche: vier strijdende bands voor de muziekwedstrijd en hoofdvogels ZLDR, Mayorga, Chibi Ichigo en Absynthe Minded. Mario Willemsens, de bezielde coördinator van het evenement, en Noël Van Oyen, die een hand heeft in de programmatie, lichten graag de kern van dit gratis muziekfestival toe.

De Red Rock Rally ontstond drie decennia geleden vanuit de gedachte om iets fris en opwindends aan te bieden, iets dat zich zou onderscheiden van de traditionele 1 mei-stoet. ‘We wilden iets brengen dat de jeugd en de bredere bevolking aansprak. Vieren met muziek, dat was ons uitgangspunt. We komen van ver: we zijn gestart met een bescheiden opstelling. Voor de eerste editie speelden zeven Brugse bands op het Sint-Amandspleintje, in een krakkemikkige opbouw. ’s Avonds weken we uit naar de Cactus Club, waar naast de hoofdact, ook de winnaar van onze rally mocht optreden. Om af te sluiten was er een fuif met dj Dirk Stoops’, zegt Mario Willemsens.

Noël Van Oyen: ‘Ik ben erbij gekomen, 28 edities geleden. Ik baatte toen nog De Kelk uit en Gorki repeteerde bij mij. Ik heb voorgesteld om het programma wat open te trekken en het wat ‘nationaler’ te maken. Die formule sloeg aan en we hebben op dat elan dan voortgebouwd.’

Springplank

De evolutie van het jaarlijkse gratis festival is duidelijk te zien in de groeiende diversiteit van de line-up. Wat begon als een bescheiden ‘festivalletje’ met eerder lokale bands, groeide ondertussen uit tot een volwaardig muziekfestival met nationale en internationale acts. Het strikt niet alleen elk jaar enkele mooie Belgische headliners, het is met de rally ook al die jaren al een springplank voor opkomend talent.

‘Klopt’, zegt Mario, ‘het is inderdaad nog steeds een broedplaats voor opkomend talent. Het recordaantal van 349 inschrijvingen voor het wedstrijdgedeelte toont dat de RRR anno 2024 nog steeds een relevant en begeerd podium is voor (beginnende) muzikanten. Groepen zijn nog altijd op zoek naar een podium. Ze hebben speelkansen nodig en die kunnen ze bij ons krijgen.’

De rally is altijd belangrijk gebleven, maar het is ook een handig middel om een dagprogramma samen te stellen. Het festival start immers al kort na de middag en duurt tot middernacht. ‘De prijzen om bands te boeken, zijn de laatste tien jaar enorm gestegen. Het is duur geworden om de echte headliners te kunnen strikken. Dankzij de rally kunnen we dus een dagvullend programma maken. De eerste vier groepen van die rally strijden om een prijzenpot van 500 euro, twee dagen studiotijd in Shellshock Studio, podiumkans bij het Cultuurcentrum Brugge en een fotoshoot bij Alex Vanhee’, zegt Noël.

Van Burg naar park

Het opzet van de RRR is in die dertig jaar bijna onveranderd gebleven. De grootste verandering zat misschien in de verhuis van de Burg naar het Astridpark, als nieuwe locatie voor de RRR. Dankzij de Heilig- Bloedprocessie … ‘Deze historische ommegang viel samen met ons festival. We hadden aanvankelijk een probleem met de verhuis, maar het is goed uitgedraaid. En nu willen we niet meer terug! Tot voor kort speelde het politiek luik (optocht en toespraken) zich los van het festival af, maar sinds vorig jaar werd dit aangepast. De optocht start op de Burg en komt aan in het Astridpark waar rond de middag de toespraken worden gehouden op ons podium. Red Rock Rally is en blijft een organisatie van de socialistische beweging (ABVV, Solidaris en Vooruit). Vroeger maakten bands daar soms een probleem van. Ze dachten dat ze kleur moesten bekennen. Maar dat is niet zo. Muzikanten en muziekliefhebbers moeten geen kleur bekennen, maar mogen wel weten dat ons muzikaal ‘feest van de arbeid’ er dankzij de ‘sossen’ is’, zegt Mario.

Komerbi

Naast zijn rol als een platform voor opkomend talent, blijft de RRR ook trouw aan zijn maatschappelijke missie. Elk jaar wordt een sociaal project gekoppeld aan het festival. Dit jaar is dat Komerbi, een thuishaven voor jongeren die helpt om ze te navigeren door het leven dat voor velen niet altijd gemakkelijk verloopt. ‘We zijn fier dat we deze Brugse organisatie kunnen steunen,’ zegt Mario. “Het is heel simpel: wie zijn herbruikbare beker afgeeft aan de bar, doneert op die manier 10 cent aan Komerbi. Ook de Zuid-Afrikaanse wijnbar doet een duit in het zakje. Daarmee steunen we een project van het Fonds voor Ontwikkelingssamenwerking (FOS), een ngo van de socialistische beweging. We hopen niet alleen geld in te zamelen, maar ook bewustwording te creëren voor belangrijke sociale kwesties.’

Zoals elk jaar roept de organisatie op om geen eigen drank mee te brengen naar het festival. ‘Het is een gratis evenement en als iedereen zijn eigen drank meebrengt, hypothekeert dat het voortbestaan van ons festival. Alles is duurder geworden sinds corona, maar dankzij onze sponsors, een 140-tal vrijwilligers en een goede samenwerking met Stad Brugge slagen we erin om het festival te doen leven. Dertig jaar is geen eindpunt, maar na 1 mei zullen we de tijd nemen om te evalueren en te kijken hoe we ons kunnen blijven vernieuwen en verbeteren’, aldus Mario Willemsens. (ADC)

_____

www.redrockrally.be

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.