Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Stripreeks ‘De Bergenvaarders’ neemt lezers mee naar middeleeuws Brugge

De nieuwe avonturenstrip ‘De Bergenvaarders’, gepubliceerd door de Nederlandse Uitgeverij Syndikaat, neemt lezers mee op sleeptouw door de geschiedenis van de Hanze. De stripreeks speelt zich af in de veertiende eeuw en het tweede deel, ‘Een alchemist in Brugge’, belicht deze keer de stad Brugge.

Het verhaal draait rond de twee weeskinderen Thomas en zijn zusje Hille, die in het eerste deel van de reeks als verstekelingen aankomen in Deventer, een welvarende Hanzestad aan de IJssel. Na een leven van kleine diefstallen en beurzensnijden, worden ze geconfronteerd met een keuze: straf of deelnemen aan een complot tegen een rijke handelaar. In ‘Een alchemist van Brugge’ borduurt het verhaal zich verder op de meeste van deze personages.

Brugge en Deventer waren beide leden van het Hanzeverbond, een samenwerkingsorganisatie van kooplieden uit Noord-Europese steden. De stripreeks ‘De Bergenvaarders’ biedt niet alleen vermakelijke avonturen, maar is ook een interessante manier om meer te leren over de geschiedenis van deze periode en de Hanze. Wat deze tweede editie extra bijzonder maakt, is het educatieve katern dat historische informatie over Brugge en Deventer bevat. Lezers krijgen zo een dieper inzicht in de geschiedenis van Brugge, inclusief (verdwenen) iconische gebouwen zoals de Lakenhallen, de Waterhalle, Het Steen of het Hanzekantoor.

Achter dit boeiende scenario schuilt Kristof Berte, die eerder ook het scenario schreef voor ‘Het Lot van Brugge’ (zie bladzijde 2 in deze EXit). De illustraties zijn van de hand van Joey Potargent, met inkleuring door Shirow di Rosso. Met zijn spannende plot en educatieve waarde is ’Een alchemist in Brugge’ een aanwinst voor zowel stripfans als voor geschiedenisliefhebbers.

In de marge: recentelijk besliste de uitvoerende raad van UNESCO dat archiefdocumenten met betrekking tot de Hanze opgenomen mogen worden in het internationaal register ‘Memory of the World’. Onder deze documenten bevinden zich 26 oorkonden uit het Brugse Stadsarchief, die zo erkend werden als UNESCO werelderfgoed. Deze oorkonden, daterend van 1458 tot 1502, werpen een uniek licht op de relaties tussen Brugge, de Hanze en andere belangrijke spelers uit die tijd, zoals de Florentijnse bankiersfamilie Portinari. (ADC)

____

http://www.syndikaat.nl

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.