Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Twintig jaar regionale televisie: nieuwsgaring om de hoek

 

Gevaert_smekens
Frank Gevaert (r.) foto Paul Willaert
 
 Frank Gevaert, hoofdredacteur Focus/WTV: ‘Ik geef onszelf een zeven op tien’
 
In het buitenland floreerden ze al lang, maar in Vlaanderen moesten de regionale zenders geduld oefenen tot 1993 om van start te gaan. Focus, toen nog zonder WTV, haalde een VRT-coryfee van stal, Tony Van den Bosch, en vulde het team aan met jong journalistiek talent als Brigitte Balfoort, Jan Smekens, Karl Vannieuwkerke en Barends Leyts (helaas voor Focus vonden ze snel de weg naar de nationale media). Tien jaar lang was de zender een onvervalst succesverhaal, maar toen kwamen onweerswolken aandrijven, wat geleid heeft tot de fusie Focus/WTV. De voorbije jaren sukkelde de zender in volle crisis, met twee ontslagrondes, maar mediaminister Ingrid Lieten belooft nu beterschap. EXit haalde hoofdredacteur Frank Gevaert voor de lens. 
 
EXit: Het mag voor één keer: vergelijk Focus/WTV van vandaag met de prille spruit van 1993.
 
Frank Gevaert: ‘De werkomstandigheden waren totaal anders. Wij hadden, samen met de kranten, het speelveld voor ons alleen, want de nationale media moesten het regionieuws nog ontdekken. Het was pionierswerk met een kleine equipe en navenante middelen.’ 
‘Vandaag is de media-situatie, met een bijna onbeperkt aantal zenders, explosief. De werkomstandigheden zijn moeilijker geworden, maar het werkcomfort is, samen met de grotere equipe, toegenomen. Journalistiek zijn er veel meer mogelijkheden.’
 
EXit: De regionale zenders lijden zwaar onder de crisis.
 
Gevaert: ‘De nationale zenders bepalen grotendeels hun eigen koers, regionale televisie is door de kleinere schaal veel beperkter en moet voortdurend rekening houden met de wisselende omstandigheden. Als bij ons twee grote adverteerders wegvallen, is dat een ramp, bij VTM niet of veel minder. Maar toegegeven: we hebben moeilijke tijden achter de rug, kijkers verloren ook, maar we hebben ze nadien teruggewonnen.’ (LF)
 
Het volledige interview leest u in EXit-maart
 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: