Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

‘7 Stemmen’ weerklinken in het Erfgoedlab

Het project Erfgoedlab is met de expo ‘7 Stemmen’ aan zijn derde en laatste editie toe. Deze erfgoedexpo is vanaf donderdag 18 mei te zien in NEST Stadslab Damme, het voormalige Sint-Janshospitaal, en brengt het publiek aan zet.

De expo ‘7 Stemmen’ geeft aan zeven personen uit het publiek een stem. Deze ‘7 stemmen’ zijn zeven personen met verschillende achtergronden en van verschillende leeftijden: de jongste curator is 10 jaar en de oudste is net geen 80. Elke publiekscurator heeft een keuze gemaakt uit de collectie van het Sint-Janshospitaal en belicht elk op een persoonlijke manier een stukje van de bijna 800-jarige geschiedenis van het Sint-Janshospitaal.

‘De voormalige rusthuissite in het hartje van het centrum biedt vele opportuniteiten’, zegt Dams burgemeester Joachim Coens. ‘Het Erfgoedlab geeft telkens de hoofdrol aan de erfgoedwaarde van dit monument en aan zijn rijke collectie, maar voor deze laatste expo maakt het publiek de keuze door een stem uit te brengen. Zo verkennen we op een participatieve manier de mogelijkheden voor de toekomst. Een van de ‘7 Stemmen’ is de Damse stadsdichter en spoken word-artiest Nina Everaert. Zo krijgt dit jaar ook poëzie een stem in het Erfgoedlab.’

Bondgenoten voor de stad Brugge

‘De ‘7 Stemmen’ of curatoren zijn doorheen het traject ondersteund door een persoonlijke bondgenoot’, zegt Brugs schepen van Cultuur Nico Blontrock. De bondgenoten voor de stad Brugge zijn de vertegenwoordigers van de Openbare Bibliotheek De Biekorf, Erfgoedcel Brugge, Musea Brugge, Raakvlak en het Stadsarchief. Sinds 2020 werkt Stad Brugge voor dit bovenlokaal subsidieproject intensief samen met de culturele en toeristische spelers van stad Damme. Dat zijn het Uilenspiegelmuseum, de Cultuurfabriek en Visit Damme. ‘Drie jaar lang hebben we nauw samengewerkt waardoor ook dit jaar in het Erfgoedlab opnieuw erfgoedparels zoals het reglement van het Brugse Sint-Janshospitaal te zien zullen zijn.’

Naast de steun van de Damse en Brugse bondgenoten konden de curatoren rekenen op de artistieke begeleiding van Han Decorte, curator, scenograaf en docent aan de LUCA School of Arts. Vanaf de eerste voorbereidingen tot aan de opening van de expo was ze het artistieke aanspreekpunt voor de ‘7 Stemmen’ en hielp zij hen om hun ideeën om te zetten naar een gezinsvriendelijke erfgoedexpo, mét een atelier voor kinderen. De coördinatie van de expo ligt in handen van Mariebelle Deceuninck.

Praktisch

De expo ‘7 Stemmen’ loopt van donderdag 18 mei tot en met 31 augustus, van woensdag tot zondag. De toegang is gratis. In mei en juni is de expo open van 13 tot 17 uur, in juli en augustus van 10 tot 17 uur. In de tuinen van NEST kan de bezoeker tijdens de zomer opnieuw de middeleeuwen proeven. Chef Quinten Monteyne van Bistrobar Mout verrast in het Proeflab met onverwachte culinaire combinaties geworteld in het verleden. (RD)

Foto Matthias Desmedt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: