Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Brugs talent, Flip Kowlier en Meltheads boven op Red Rock Rally (1/5)

Al bijna drie decennia lang associëren we de Dag van de Arbeid – 1 mei – met goede (rock)muziek, een spannende rockrally en gezellig pintjes drinken al of niet in het park. Ook dit jaar is het weer van dattum: het Koningin Astridpark vormt op maandag 1 mei het strijdtoneel voor de Red Rock Rally. Eerst mogen vier bands (waarvan twee Brugse) de gitaren met elkaar kruisen, daarna sluiten Nick Noel & The Red Rose Rogers, Simon, Meltheads en Flip Kowlier deze jaarlijkse feestdag af. Comedian David Galle praat het hele muzikale gebeuren aan elkaar.

Eerst een dienstmededeling – of zeg maar waarschuwing – van de organisatoren van de Red Rock Rally: laat eigen dranken thuis! ‘We kunnen de Red Rock Rally enkel als gratis festival laten bestaan als het publiek zijn drankjes aankoopt op ons festival zelf’, zegt coördinator Mario Willemsens. ‘Als iedereen zijn voorraad bier van thuis meebrengt, dan kunnen we het programma niet meer gratis aanbieden. Ik ben ervan overtuigd dat ons trouw publiek deze redenering wel snapt.’

Het wedstrijdgedeelte

Elke groep die op maandag 1 mei op het podium staat, is sowieso een winnaar …, want geselecteerd worden is op zich al een hele prestatie, zegt de jury die maar liefst 316 demo’s (een record!) diende te beoordelen. Dit jaar bestond de jury uit Noël Van Oyen (voorzitter), Bregt Depreeuw (wandelende muziekencyclopedie), Pieter Brabant (Brugotta), Sam Claeys (muzikant), Peter Devisch (CC Brugge), Lisa Demeyere (De Kelk), Jaïr Tchong (KAAP) en Pieter-Jan Cools (Het Entrepot). De prijzenpot is goed gespekt met een   cheque van 500 euro,  een podiumkans bij Cactus Muziekcentrum, acht uur repetitietijd in The Jamm Rehearsal Studio’s, twee dagen opnametijd in Shellshock Studio en een fotoshoot bij topfotograaf Alex Vanhee. Daarnaast kan een van de vier bands ook nog de ‘Prrrijs van het publiek’ winnen: een mooie trofee naar een ontwerp van Stan Dumolin van KTA Brugge.

De vier finalisten

  • Liquid Silver (Brugge) (13 uur) speelt rechttoe rechtaan rock-‘n-roll zonder kapsones. Straffe gitaren, sterke songs en een ritmesectie strakker dan een veel te heet en te vaak gewassen katoenen onderbroek staan garant voor een stevige sound die even vuil als swampy is. De muziek van Liquid Silver doet denken aan namen als The Black Keys, TySegall en The Oh Sees.
  • Brümes (Schaarbeek) (14 uur) is een Brussels vijftal dat klinkt als de indie rock liefdesbaby van Radiohead en Balthazar. De boreling werd heel liefdevol verwekt in lockdown-tijden. Het bijzondere DNA-profiel is met precisie opgebouwd uit innemende grooves, begeesterende ritmes en uitdagende songs met evenveel onverwachte wendingen als de Mont Ventoux scherpe bochten heeft.
  • SPACEBABYMADCHA (Brugge) (15 uur) veroverde met een excentrieke en sappige mix van trap, ambient, alternatieve soul en elektronische hip-hop stormenderhand podia in Antwerpen, Brussel, Londen en Amsterdam en was finalist van de Nieuwe Lichting 2023 (StuBru). Hun recept: diepe bassen, futuristische beats, melodische vocalen en een subtiele snuif autotune.
  • Kids of The Elephant (Elsene) (16 uur) is een Brussels kwartet dat een onstuimige cocktail van zomerse zwoele ritmes en funky gitaarriffs serveert. KOTE staat garant voor dansbare funkpop voor fijnproevers met de goedkeuring van Earth, Wind & Fire en doet denken aan bands als Parcels of L’Impératrice.

De afsluiters

Vanaf 18 uur trakteert Nick Noel & The Red Rose Rogers het publiek op een traditionele portie Americana. Dit Brugs-Gentse zevental won vorig jaarde Red Rock Rally en je zal horen waarom. Simon was finalist van De Nieuwe Lichting 2021 en begon ooit als een Antwerps ‘gastje’ met een gitaar en een pen waaruit vooral liefdesverdrietliedjes vloeiden. Om 21 uur klinkt wellicht uit duizenden kelen de nieuwe ‘jongerenanthem’ ‘Naïef’ van de Antwerpse garagerockers van Meltheads. Een stevige opwarmer voor Flip Kowlier die met zijn Belpopklassiekers het Botanieken Hof ambiancegewijs ‘in de fik’ zal steken. (ADC)

______

www.redrockrally.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: