Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

MOOOV Filmfestival schotelt 60 films voor

Geen aprilmaand zonder het vertrouwde MOOOV Filmfestival in Brugge. Dit jaar vindt MOOOV plaats van donderdag 20 tot en met vrijdag 28 april in Cinema Lumière, met op dinsdag 18 april al een pre-opening (in de Stadsschouwburg) van ‘Waltz with Bashir’ onder muzikale begeleiding van het strijkersorkest Bryggen. Dat het een intense beleving zal worden, staat nu al vast, want er prijken voor editie 2023 maar liefst 60 titels op het programma. Hannelore Gheldof licht graag enkele activiteiten toe.

Na al die jaren blijft het basisconcept van MOOOV Filmfestival hetzelfde en dat is: films uit alle hoeken van de wereld tonen. Het gaat onder meer om exclusieve vertoningen in België en unieke premières, tien competitiefilms die meedingen naar een van de vele prijzen (internationale jury, jongerenjury, publieksprijs), familiefilms voor jong en oud … Naast fysieke projecties in Cinema Lumière zal het publiek ook via de website (thuis) enkele films kunnen bekijken.

‘MOOOV wil dit jaar echt een cateraar zijn voor het publiek en schotelt daarom vier verschillende categorieën voor’, zegt Hannelore Gheldof. ‘Zo presenteren we met BIG SCREEN enkele kleppers van formaat. Deze films zijn er voor iedereen: van de die hard MOOOV-fans tot toevallige festivalbezoekers. De verhalen zijn toegankelijk, hoopvol en vaak zelfs een tikkeltje humoristisch. Grote namen binnen de wereldcinema schitteren hier als nooit tevoren en sommigen sleepten zelfs al internationale filmprijzen in de wacht. Met FACE THE FACTS brengen we films die gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen. Actuele problemen, historische gebeurtenissen, eerlijke documentaires en films met een call to action zijn hier gebundeld. Soms lijken de verhalen zodanig absurd dat zelfs de creatiefste scenarioschrijver ze niet zou kunnen bedenken. Festivalbezoekers die hun kennis willen bijschaven of hun blik willen verruimen, zijn hier zeker aan het juiste adres. De films uit de categorie SLICE OF LIFE tonen het leven in al haar facetten. Laat je verwarmen door een dekentje van vriendschap, familiebanden en een huiselijke sfeer waarin lief en leed worden gedeeld. Herkenbare en vaak troostende verhalen voor jong en oud, met een traan en een lach. Tenslotte, met DEEP END nemen we een duik in het ongewisse.

Deze cinefiele films zijn geen sinecure, maar een verrijkend en uitdagend avontuur naar de verste hoeken van filmland. Bereid je voor op trage cinema, dramatische zwartwitbeelden, surreële verhaallijnen, stille dialogen en poëtische ensceneringen.’

Pre-opening: Bryggen plays ‘Waltz with Bashir’ (di 18/4, 20 uur)

Wie ‘Waltz with Bashir’ al eens in de cinema zag, weet hoe overweldigende deze film is. Regisseur Ari Folman graaft in zijn eigen verleden en giet zijn herinneringen aan de Libanese burgeroorlog in een geanimeerde documentaire. Aan de hand van gesprekken met zijn medesoldaten komen de gruwelen van toen opnieuw bovendrijven. De film verlegde de grenzen van het docugenre. Britse componist Max Richter dreef de emoties ten top met ijle strijkers en rijke soundscapes. Het nagelnieuwe strijkersorkest BRYGGEN, onder leiding van violiste Jolente De Maeyer, brengt de muziek van Max Richter live bij de film.

Openingsfilm (do 20/4, 20 uur)

De openingsfilm dit jaar is de Mexicaanse komedie ‘Amor y matemáticas’. Billy was zanger in een populaire boysband. Met zijn huwelijk en de komst van een baby én puppy moest zijn carrière plaatsmaken voor een rustig leven in een chique maar saaie villawijk. Gefrustreerd gaat Billy op zoek naar zingeving, en die vindt hij wanneer hij een nieuwe buurvrouw en fan ontmoet. ‘Amor y matemáticas’ is een scherpe satire op de fantasieloosheid van de Mexicaanse middenklasse, die enkel belust is op haar eigen belangen en het vergaren van identieke consumptiegoederen. Op een stijlvolle en humoristische manier wordt deze wereldvreemde burgerij feilloos ontleed. Een vleugje muziek én een geheime liefde mogen hier uiteraard niet bij ontbreken.

Kind of Bruges (vr 21/4, 20 uur)

Kind of Bruges is de allereerste awardnight voor jonge, Brugse filmmakers. Opkomend talent krijgt de kans zijn/haar werk met de wereld te delen op het grote scherm. Na de vertoningen volgen korte interviews. Een professionele jury én het publiek stemt op de meest beloftevolle maker, die op het einde van de show uitgebreid in de bloemetjes wordt gezet. Na de uitreiking is er een heuse Youtube-afterparty in het festivalcafé.

MO*awardnight (za 22/4 om 20.30 uur in de Biekorfzaal)

MOOOV reikt een award uit aan de beste niet-westerse film van het jaar tijdens een exclusieve avond met gesprek en concert in Brugge. Er verschenen het afgelopen jaar heel wat films uit Azië, Midden- en Zuid-Amerika en Afrika op de Vlaamse schermen. Professionele filmjournalisten konden hun stem uitbrengen. De winnende film gaat aan de haal met een distributiepremie van 2.000 euro.

Avant-première ‘Klondike’ + nagesprek (zo 23/4  om 20 uur)

Op zondag 23 april vindt de avant-première van de Oekraïense film ‘Klondike’ plaats. Voor aanvang zal het woord gegeven worden aan een aantal mensen getroffen door de oorlog in Oekraïne. Dit biedt het publiek een unieke kijk op deze actuele gebeurtenis.  

Student Tuesday & 11.11.11 tonen How to Blow Up a Pipeline (di 25/4 om 20 uur)

Elke laatste dinsdag van de maand kunnen jongeren op vertoon van hun studentenkaart aan een fikse korting naar de film komen. Deze maand op het programma: de spannende ecothriller ‘How to Blow Up a Pipeline’, waarin een groep jongeren de handen uit de mouwen steekt om een olieleiding op te blazen. Na de film nodigt 11.11.11 je uit in het festivalcafé KORF voor een drankje en een babbel over verschillende vormen van (klimaat-)activisme.

Weggeefmarkt dvd’s (woe 26/4 vanaf 18 uur in de Biekorf)

MOOOV dook in haar archieven en stelt haar grote dvd-collectie tentoon. Op vertoon van een filmticketje van het festival mogen geïnteresseerden door de voorraad ‘bladeren’ en vijf dvd’s naar keuze meenemen naar huis.

Gratis filmvertoning ‘Animal’ + nagesprek (woe 26/4 om 19.30 uur)

FOODWAVE nodigt jonge Bruggelingen uit op de vertoning van de documentaire ‘Animal’. Bella en Vipulan zijn 16 en geloven dat de wereld helemaal naar de wuppe is. Heel wat diersoorten sterven uit, de klimaatverandering bereikt een hoogtepunt. Ze blijven niet bij de pakken zitten en gaan terug naar de oorzaak; onze relatie met de dierenwereld. Tijdens een buitengewone reis zullen ze begrijpen dat we diep verbonden zijn met alle andere soorten. En dat door hen te redden, we ook onszelf zullen redden. Na de filmvertoning neemt de Brugse tak van Climate Concious het woord.

Pelicullot toont Traversées + Q&A met regisseur (di 25/4 om 20 uur)

‘Traversées’ (1982) vertelt het ongelooflijke avontuur van twee vrienden op de ferry tussen België en Groot-Brittannië. Beide landen wijzen hen voortudrend af en sturen hen op Kafkaiaanse wijze van het ene postje naar het andere. Een – nog steeds – actueel portret van migranten op zoek naar een veilige en vrije thuishaven. De restauratie van deze Tunesische film wordt vertoond in aanwezigheid van regisseur Mahmoud Ben Mahmoud, die enkele jaren geleden ook al te gast wast op MOOOV. Na de film is er ruimte voor vragen en een nagesprek (in het Frans).

_____

. Alle filmvoorstellingen staan op www.mooov.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: