Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Kunstenaar Aäron Willem toont zijn ‘familie’ in de Speelmanskapel

Van vrijdag 7 tot en met donderdag 23 april toont de Brugse kunstenaar Aäron Willem (°1982) in de Speelmanskapel (B.E.E.N. vzw) zijn reeks ‘Extended Family’. Dat zijn schilderijen die niet alleen gemaakt zijn om aan een muur te hangen, maar die ook een rituele betekenis krijgen omdat de personen die hij (bovenop elkaar) portretteert ook deel worden van zijn familie.

Even terug in de tijd: in 2019 postte Aäron Willem op sociale media een bericht waarin hij iedereen uitnodigde om deel te worden van zijn Extended Family. Dat bericht vormde meteen de start van een langdurig kunstproject. Iedereen die een foto van zichzelf stuurde werd door de kunstenaar opgenomen in ‘de familie’. Het was een gebaar dat velen aansprak en dat ideeën, gesprekken en zelfs teksten losmaakte.

Aäron Willem schildert al die gezichten van verschillende mensen bovenop elkaar tot er een nieuw gezicht ontstaat. Mensen die hij goed kent, komen er samen met mensen van ver buiten zijn persoonlijke kring. De reeks portretten van ‘Extended Family’ groeit aan zolang de familie uitbreidt.

‘Het project ‘Extended Family’ is een radicale breuk op formeel artistiek vlak. Het leidde tot een nieuwe vorm van portretkunst waarbij Aäron met transparante verf verschillende personen bovenop elkaar schildert in plaats van één persoon af te beelden’, zegt Sammy Roelant die met B.E.E.N. vzw de expo in de Speelmanskapel regisseert. ‘De verschillende lagen/personen dialogeren of botsen met elkaar tot er een nieuw gezicht ontstaat. Het opent een andere manier van kijken, schilderen en denken. Aäron Willem bouwt voort op kunstenaars zoals Robert Rauschenberg, Pablo Picasso, Thomas Hirschhorn, Andy Warhol, Miranda July, Alberto Giacometti, René Magritte, David Hockney.’

‘In de expo in de Speelmanskapel zal een selectie getoond worden uit de reeks ‘Extended Family’. De ruimte leent zich goed tot het presenteren van de meervoudige portretten waarin Aäron Willem een ode brengt aan de complexiteit van het menselijk bestaan’, aldus Sammy.

Filosofeersessies

Binnen de ruimte van de expo organiseert Aäron Willem ook verschillende filosofeersessies. Aäron is zelf filosoof van opleiding en is naast kunst ook bezig met het organiseren van filosofische gesprekken.

Aäron Willem: ‘De bedoeling van zo’n filosofisch gesprek is dat we ontsnappen uit onze eigen vaste denkpatronen en in dialoog nieuwe antwoorden vinden op oude vragen. Of ons inzicht in een bepaald onderwerp verdiepen. Een filosofeersessie is geen debat. De bedoeling is niet dat de deelnemers hun standpunt verdedigen ‘tegen’ elkaar, maar dat er net samen onderzocht wordt welke verschillende antwoorden er mogelijk zijn. Ik gebruik hierbij de oude Sokratische methode: ik geef geen les, maar stel enkel vragen die de deelnemers kritisch doen nadenken volgens de regels van de logica. Op die manier komen zij zelf tot antwoorden. Deze methode werkt voor zowat alle leeftijden. Er is geen voorkennis vereist en is gericht op alle onderwijsnetten en alle richtingen.’ (ADC)

_______

De expo loopt van 7 tot en met 23 april in De Speelmanskapel, B.E.E.N. vzw. Beenhouwerstraat 1, 8000 Brugge, open op zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur, www.aaronwillem.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: