Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Vzw KetaKeti organiseert Nepalavond voor goed doel

Op donderdag 30 maart vanaf 19 uur brengt de Damse vzw KetaKeti een speciale Nepalavond in de Cultuurfabriek in Sijsele. Peter Schmieding, een orthodontist uit Montana, komt er zijn film ‘Helambu’ voorstellen. Deze film heeft als thema ‘Wat betekent het om meisjes uit kansarme regio’s in Nepal een goede scholing te bieden?’ en werd door een jonge, professionele equipe gemaakt. De Nepalavond wordt georganiseerd om geld in te zamelen voor een bijzonder schoolproject in het Nepalese Melamchi Ghyang.


‘Na een trektocht in het noorden van de hoofdstad Kathmandu in 1999 werd ik me sterk bewust van de vele noden in de streek. In de bergdorpen zag ik veel kinderen en oudere mensen. Vrijwel driekwart van de middengeneratie verbleef in het buitenland om te werken: in Quatar, India, Israël, Zuid-Korea … waardoor het contact met de achtergebleven, veelal ongeletterde volwassenen en hun (klein)kinderen voor jaren verbroken werd. Het werd me duidelijk dat onderwijs de sleutel was voor het doorbreken van deze situatie. Zo ontstond de vzw Ketaketi, met als doel de werking van een school in de bergen te ondersteunen, door de lonen van een aantal leraren te financieren, alsook een deel van de infrastructuur van de school. Daarmee helpen we de kwaliteit van het onderwijs naar een hoog niveau te brengen’. Aan het woord is voorzitster Hilde Kuypers, die samen met Hendrik Demol, Philippe Bailyu, Rosana Naessens en Jorn Libeert deel uitmaakt van het dagelijks bestuur van de vzw. Deze vzw werd in 2001 opgericht door Hilde en enkele vrienden, die ervan overtuigd waren dat ontwikkeling enkel mogelijk kon zijn door degelijk onderwijs én gezondheidszorg aan te bieden. Het Nepalese woord ‘Keta’ staat trouwens voor ‘jongen’ en ‘Keti’ voor ‘meisje’.

Nauw contact

‘Na de aardbeving in 2015 waarbij het epicentrum op 30 km van het dorp lag, was het verlenen van onmiddellijke noodhulp primair: slaapzakken voor de koude winter, waarbij iedereen in tenten sliep, verse voeding, warmwaterboilers op zonne-energie … We verlenen tot nu ook ruimere steun en helpen met de wederopbouw van de school en het dorp Melamchi Ghyang door onder meer een hangbrug te financieren ter vervanging van de ingestorte brug na de hevige overstromingen van vorig jaar. Steeds in de lijn van de oorspronkelijke visie steunen wij ook een naburige school door er eveneens de wedde van een leraar te betalen. Wij staan in nauw contact met de mensen ter plaatse: wekelijks is er een telefonische uitwisseling, regelmatig gaan kernleden (op eigen kosten) ter plaatse om alles op te volgen, de evolutie te evalueren en de prioriteiten te bespreken’, aldus Hilde Kuypers. ‘Wij doen aan sensibilisering via nieuwsbrieven en voordrachten en zamelen de nodige fondsen in.’

Degelijk onderwijs

Op donderdag 30 maart vanaf 19 uur biedt de vzw een speciale Nepalavond aan in de Cultuurfabriek in Sijsele. In samenwerking met de steunorganisatie ‘Tsering Fund’ uit Montana (USA) die ook werkzaam is in het dorp en de school Melamchi Ghyang, wordt een unieke film vertoond. Een weesmeisje uit het afgelegen bergdorp moet dagelijks twee uur stappen om de school te bereiken. Zij neemt ons mee in de film ‘Helambu’ en vertelt wat het voor haar en vele andere kinderen betekent om naar een school met degelijk onderwijs te kunnen gaan.

Peter Schmieding, de opdrachtgever van deze film, komt speciaal hiervoor vanuit Montana naar Damme om ‘zijn’ film voor te stellen. Hij is de bezieler van de Tsering Fund-organisatie, die een 400-tal meisjes uit de Helambu-regio helpt via meter- en peterschap om degelijk onderwijs te volgen. Meer dan 100 meisjes kunnen dankzij zijn organisatie in de school waar KetaKeti actief is, les volgen. Om de hele schoolwerking in goede banen te leiden, heeft KetaKeti jaarlijks een budget van +/- 40 000 euro nodig. (ADC)

 _____ 

Toegangskaarten voor deze film en de hele Nepalavond zijn in voorverkoop te verkrijgen: online www.ketaketi.be en bij Galerie Indigo in Damme. Info: vzw KetaKeti, Kerkstraat 15, 8340 Damme, tel. 050 37 03 31, e-mail info@ketaketi.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: