Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Brugse bands nemen het rijke oeuvre van Prince onder handen

Op 21 april zal het zeven jaar geleden dat The Artist Formerly Known As Prince (TAFKAP) op 57-jarige leeftijd het tijdelijke voor het eeuwige heeft geruild. De muziek van Zijne Purperen Hoogheid leeft wel nog steeds verder in ons hoofd en hart. Een resem Brugse bands brengt op zaterdag 18 maart een ode aan hem op een nieuwe Brugotta Tribute in de Stadsschouwburg.


Dat Prince een omvangrijk oeuvre bij elkaar heeft gecomponeerd, staat buiten kijf: onder zijn eigen naam verschenen alleen al ongeveer 50 muziekalbums. Het is voor de Brugse bands dan ook geen sinecure om er dat ene nummer uit te pikken dat dit muzikale genie typeert. ‘Ik heb misschien wel voor zijn bekendste nummer gekozen’, zegt Jente Neels. ‘’Purple Rain’ is voor mij het beste nummer ooit geschreven. Alles aan dit nummer bezorgt mij kippenvel. Er hangt voor mij ook veel emotionele waarde aan dit nummer en het heeft mij door veel moeilijke én mooie momenten in mijn leven gesleurd.’

‘We hebben een grote affiniteit met funk en soul, dus dan komt Prince vroeg of laat automatisch wel op je radar’, zegt Stijn Van Kerkhove van House of Lio. ‘We zijn geen die-hard fans, maar weten absoluut de genialiteit van zijn muziek te appreciëren. We kozen het nummer ‘The Most Beautiful Girl In The World’. Als 90’s kid heeft het nummer voor mij wel wat nostalgische waarde en toen ik het voorstelde aan de rest van de band, was iedereen wel te vinden om er iets leuks van te maken.’

Locus Control, het ‘instrumetal’ collectief met een sound die meandert tussen heerlijk hard en melancholisch melodieus, kiest dan weer voor ‘Batdance’ van de soundtrack die Prince schreef voor de Batman-film met onder meer Michael Keaton, Jack Nicholson en Kim Basinger. ‘Dit leek een goede keuze aangezien we een instrumentale band zijn en er in dat nummer nauwelijks zang zit. Het is een zeer eclectisch nummer met veel breaks, veranderende ritmes, veel electronica. Het was kwestie van de juiste elementen door onze filter te duwen. Na vele uren sleutelen heeft het zijn vruchten afgeworpen, want we zijn zelf heel erg tevreden over het eindresultaat’, zegt Stefaan Bonte.

In het Brugs

Enkele opvallende bewerkingen van de nummers van Prince komen op rekening van onder meer Kip Flowlier (zelf een tributeband, maar dan van Flip Kowlier), Maanbar en Oltid Olsan: zij gingen respectievelijk met ‘I Would Die 4 U’, ‘Eila’ en ‘Nothing Compares 2U’ resoluut voor een schitterende vertaling naar het Brugs. ‘Het heeft geen zin om een nummer van Prince te proberen naspelen. Dat is als een gigantische puzzel die enkel Prince zelf kon maken. Maar je kan met enkele stukjes wel je eigen puzzeltje maken’, aldus Ward Snauwaert van Oltid Olsan.

Verwacht ook een aparte versie van ‘Let’s Go Crazy’ in een dance-versie van We Are Ooh People en ‘I Would Die 4 U’ van The Bare Necessities, een gemengd koor met een veertigtal leden van alle leeftijden, onder leiding van Yentl Vanderiviere, de jongste van de groep. Conclusie? Prince leeft! En dit dankzij de Brugse muziekscene. (ADC)

_____

www.ccbrugge.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: