De lange fabrieksmuur langs de Komvest toont nog tot 30 juni de boeiende fotogeschiedenis van een van Brugges oudste bedrijven: de Gistfabriek. Het idee voor de fototentoonstelling kwam er wellicht na of tijdens de corona-expo ‘Sluitertijd’. Fotograferend Brugge toonde zich hierbij van zijn creatiefste kant. Deze tentoonstelling tapt uit een ander vaatje met ‘het leven zoals het was’.
Deze fabriek intra muros is vandaag ondenkbaar, maar toen heel gewoon. Het kent een lange geschiedenis met heel wat ingrijpende veranderingen. Het begon klein: de familie van Jules Verstraete startte de fabriek in 1897 met de bedoeling er een landbouwstokerij uit te baten. Kort daarna verkocht hij het bedrijf aan de ‘Nederlandsche Gist-en Spiritusfabriek’.
Meer dan een eeuw lang werd de fabriek gebruikt voor de aanmaak van gist en alcohol. Buurtbewoners namen de kwalijke geuren er ongevraagd bij. De toenmalige stadskrant De Lastige Bruggelingvoerde hiertegen wel actie onder de noemer ‘Gejaagd door de gist’. 1969 was een keerpunt voor de Gistfabriek. Het ging over in Amerikaanse handen onder de naam Genencor International. Het bedrijf specialiseerde zich in de aanmaak van enzymen én in een goede verstandhouding met de buurt.
Al die tijd is de fabriek ook blijven bouwen, verbouwen … en slopen om er in 1985 een gloednieuwe fabriek neer te zetten aan de Handelskom. Kunstzinnig Brugge vond de sloop van de oude fabriek maar niks en droomde er luidop van om het gebouw in te richten voor moderne kunst. Een pamflet ‘Elegie om een gistfabriek’ (van Piet Swimberghe & Bruno Cauwenberg) bracht geen zoden aan de dijk. Het mooiste deel van de fabriek is vandaag zonder meer het unieke kantoorgebouw in art deco stijl op de hoek van de Komvest en de Wulpenstraat.
De foto’s en de tentoonstelling tonen hoe het bedrijf al die tijd fors heeft geïnvesteerd in sociale voorzieningen. Hier ontstond onder meer de turnkring Rust Roest en andere (sportieve) initiatieven. Het hele bedrijfsarchief rust vandaag in het Stadsarchief. (LF)
____
De buitenexpo loopt nog tot 30 juni aan de Komvest.