Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

‘De man die de boot zag, in de lucht’ krijgt duiding

Sinds Beaufort 2006 staat op het strand van Zeebrugge het kunstwerk ‘De man die de boot zag, in de lucht’. Nergens was er een indicatie te zien dat dit kunstwerk het werk is van Jean Bilquin (°1938). Tot nu, want sinds kort bevindt zich ter hoogte van surfclub Icarus een arduinen zuil met duidende tekst over het kunstwerk. 

De drieduizend kilo zware kano met menselijke figuren rust op 10 meter hoge schragen, een constructie die minstens evenveel als de boot zelf weegt. Het werk lijkt boven de branding te zweven. In de 13 meter lange kano zitten onherkenbare en breekbare menselijke figuren. Ze zijn als het ware overgeleverd aan de golven. Het geheel symboliseert de reis van het leven met hoogtes en laagtes, zoals iedereen die wel kent. Ook staat er een figuur mysterieus toe te kijken in de richting van de boot. Letterlijk een gespleten figuur uit beton met een wit gepolierd hoofd.

Het bekende kunstwerk van Jean Bilquin krijgt met de plaatsing van een arduinen zuil nu ook ter plaatse iets meer context. (ADC)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: