Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Achterwaarts het water in (duiken)

Ik wou een boek schrjiven over het lot van migranten’

‘Schokkend Blauw’ was haar debuut in 2018 en dat ging niet onopgemerkt voorbij. Nu ligt boek twee ‘De Contrasprong’ in de Brugse winkeletalages en dat tapt uit een heel ander vaatje met een liefdesgeschiedenis en een migratieverhaal dooreen. Mathilde Van Deynse is een auteur met een boodschap.

‘De Contrasprong’ is ook de niet-evidente titel waarmee verwezen wordt naar een term uit de wereld van het ‘schoonspringen’. De thematiek wil vooral actueel klinken: anderstaligen, migratie, een brede kijk op relaties en een onverwacht slot. En opgelet: vreemdgaan in een relatie heet voortaan polyamorie.

Mathilde Van Deynse: ‘Ik wou een boek schrijven over het lot van migranten in Vlaanderen en daarbij vooral focussen op die buitenlanders die de taal grondig studeren, een opleiding afgewerkt hebben, zeer gemotiveerd zijn en desondanks geen plaats in onze maatschappij toebedeeld krijgen. Het gaat dus over mensen die voorheen in hun thuisland iemand waren (dokters, ingenieurs…) en zich nu niemand of waardeloos voelen.’

EXit: U bent zeer vertrouwd met die wereld?

Mathilde: ‘Ik geef nu al tien jaar les aan volwassen anderstaligen in ‘de Arsenaalstraat’, u wel bekend. Ik krijg daar de hele wereld in mijn klas. Daar hoorde ik tal van straffe verhalen die mij raakten. Verschillende cursisten kwamen mij hun persoonlijke levensverhaal vertellen. Maar naast de migratieverhalen werd ik ook gegrepen door de integratieverhalen.’

‘Als docent Anderstaligen heb ik het voorrecht met mensen te werken die hun verhaal willen vertellen, hun wedervaren in België. Het begint vaak met het moeizame proces om het Nederlands onder de knie te krijgen en als dit enigszins lukt al meteen op de barrière stoten dat de mensen rondom hen liever hun dialect blijven spreken dan standaardtaal te praten.’

EXit: Hoe en waar maken zij vrienden?

Mathilde: ‘Vrienden maken is een probleem omdat – zoals iemand het uitdrukte na de lockdown – Vlamingen sowieso graag in een bubbel leven en hun vriendschappen liever beperkt houden tot die paar vrienden.’

EXit: Uw boek spitst de aandacht toe op het positieve verhaal.

Mathilde: ‘Er zijn natuurlijk ook positieve geluiden. Belgen helpen graag. Zowel het vrouwelijke hoofdpersonage Nina als haar vriend Sven, een psychiater, gaan erg ver in hun hulpverlening. Al verwachten ze natuurlijk ook iets terug.’

‘Nina laat Saleem in haar huis wonen omdat hij een goede tangodanser is en haar danspartner wordt. In sommige situaties wordt duidelijk hoe dun de grens is tussen humanitaire hulp, authentieke hulp en een vorm van paternalisme. Je voorvoelt al hoe complex de relaties binnen het verhaal worden.’ (LF)

_______

‘De Contrasprong’, uitg. SKRIBIS, Mathilde Van Deynse

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: