Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Brugge toont (eindelijk) zijn havengeschiedenis

De Historische Zaal in het Stadhuis, naast de Gotische Zaal, heeft een nieuwe en boeiende invulling gekregen. Het onderwerp vertelt de havengeschiedenis van Brugge sinds 1134 (ontstaan ’t Zwin) tot op vandaag met de Port of Antwerp-Bruges. De blikvanger is de 8,5 meter lange maquette die vorig jaar al gebruikt werd in de tentoonstelling ‘Verdwenen Zwinhavens’. Met behulp van een koptelefoon verneem je veel over de evolutie van de kust, met dank aan een interactief 3-D-landschap.

Het Brugse havenverhaal is intussen breed gekend. De stad dankte (en dankt) immers zijn welvaart aan de verbinding met de (Noord)zee. Een eenvoudig verhaal was dat niet, want er moest voortdurend worden opgetornd tegen de permanente verzanding. Brugge deed er alles aan om het Zwin open te houden en liet daarom, in 1561, de bekende stadskaart van Marcus Gerards ontwerpen die een zeer rooskleurig beeld van een zeer toegankelijke haven moest geven. Publicitair een stunt, maar dat hield de oprukkende verzanding niet tegen.

De tentoonstelling toont meer dan de maquette. De volledig herwerkte stadskaart van Marcus Gerards oogt fris als nooit tevoren. Schilderijen van de Brugse Havenkom, tal van voorwerpen uit opgravingen en trivia (‘pijpen en wroeters’) uit de tijd van de inhuldiging van de Zeebrugse haven vervolledigen het beeld.

Stad van water

Geen toeval ook dat het recentste boek van de Brugse stadsgids Jo Berten (‘Brugge, stad van water’) uitvoerig ingaat op de Brugse havengeschiedenis. Hij noemt het ‘een verhaal van pijnlijk en gelukkig scheiden, van hoop en dus wanhoop. En steeds maar tussen dezelfde partners: Brugge en de zee’.

Jo Berten: ‘Geen enkele haven ter wereld doorstond meer kritiek dan de geplande Brugge-Zeehaven, het latere Zeebrugge, zelfs toen ze nog maar op papier bestond.’

Een (terechte) kritiek heeft Jo Berten op de nieuwe naamkeuze van de haven, vertaald als ‘Zeebruges’. Waarom vertaalde men niet ‘zee’ en heten de inwoners dan niet ‘Zeebrugeois’? (LF)

_____

Brugge en de zee, Stadhuis, Historische zaal, museabrugge.be/stadhuis

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: