Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Beniamino Paganini en de passie voor traverso

Hij is traverso speler, klavecinist, ensemble leider en muziekleerkracht. Door de Belgische muziekpers werd hij uitgeroepen tot Jonge Musicus van het jaar 2020 en Klara selecteerde hem in 2021 als een van de Twintigers. Beniamino Paganini behaalde heel wat diploma’s, allemaal met grote onderscheiding. Hij torst een naam die doet dromen. Zijn jongste cd verkent de muziek van ‘The Bachs & the flute.’

Beniamino Paganini is oprichter en, samen met vriendin Nele Vertommen, artistieke leider van Musica Gloria, waarmee ze concerteren voor zeer gevarieerde organisaties. Verder werkt hij samen met vele andere ensembles zoals Il GardellinoB’Rock en La Petite Bande . 


Beniaminoheeft al van jongs af aan een passie voor oude muziek. Op 16-jarige leeftijd startte hij aan beide Koninklijke Conservatoria van Brussel, later aan de conservatoria van Leuven en Den Haag. Hij studeerde traverso bij Barthold Kuijken, Frank Theuns en anderen, en klavecimbel onder andere bij Frédérick Haas. Naast zijn hoofdinstrumenten, traverso en klavecimbel, treedt hij ook met orgel en blokfluit op.

Paganiniis een talent zonder weerga. Hij ziet muziek als levensvulling, een bezigheid die hij beoefent van ‘s ochtends tot ‘s avonds. Tijd voor andere zaken zit er niet in.

Beniamino Paganini: ‘Ik ben misschien de eerste leerling die indertijd aan het Stedelijk Conservatorium meteen begon met OudeMuziek. Op tienjarige leeftijd begon ik met traverso en een jaar later met klavecimbel. Ik besef dat zo’n radicale keuze voor Oude Muziek en traverso, in plaats van dwarsfluit, niet evident is. Maar de smaak was er meteen. Vanaf mijn zes, zeven jaar hebben mijn ouders me meegetroond naar vele wedstrijden en concerten, zoals op het Musica Antiqua-festival. Dat hielp.’

‘Mijn belangrijkste criterium bij mijn instrumentkeuze was dat het een barokinstrumentmoest zijn. Ik was waarschijnlijk de eerste die in Brugse Conservatorium zo vroeg met traverso begon. Aan het Conservatorium heeft men een traverso van kleiner formaat moeten bestellen, omdat mijn vingers nog niet lang genoeg waren voor een normaal instrument.’

Paganini en Musica Gloria
Het ensemble Musica Gloria heeft intussen een stevige basis opgebouwd met als missie oude muziek op een  levendige, kleurrijke en historisch geïnformeerde manier. Ze spelen dan ook met kopieën van historische instrumenten. Het ensemble deinst niet terug van bekende kleppers en brengt ook graag ten onrechte onbekende werken ten gehore.

Hun jongste cd bij het Duitse label Pan Classics kaapte vier sterren weg bij De Standaard. Het thema is bekend: werken van componisten uit de Bach-dynastie, chronologisch opgebouwd met muziek van vader tot jongste zoon Bach. Deze muziek was al te horen tijdens hun optreden in het recente Iedereen Klassiek. (LF)

____

Beniamino Paganini & Musica Gloria,The Bachs & The Flute, Pan Classics

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: