Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Nieuwe hotspot Wolinski verenigt comedy, cartoon en dans

De nieuwe comedyclub ‘Wolinski’ (Oostendse Steenweg 36, Brugge) is het geesteskind van comedian David Galle en Marloes De Cloedt die hun passies doen samenvloeien. ‘Wolinski wordt meer dan een comedyclub, want naast een maandelijkse comedy night met de beste comedians uit de Lage Landen zullen hier ook workshops modeltekenen, danslessen, expo’s en boekvoorstellingen plaatsvinden’, zeggen David en Marloes.

David Galle en Marloes De Cloedt vormen in het dagelijkse bestaan een koppel, maar fietsen ook op professioneel vlak als een goed geoliede tandem door het leven. Ze bundelden recent hun krachten om hun passies te verenigen in Wolinski, een nieuwe hotspot voor mensen die houden van creativiteit en originele invalshoeken.

Comedy

‘Elke eerste zaterdag van de maand moet Wolinski een plaats worden waar comedians graag willen optreden en waar het publiek een comedy-belevenis ervaart die het elders niet vindt’, zegt David. ‘In de zaal is er plaats voor 80 mensen die allemaal van dichtbij en in de beste omstandigheden bekende en minder bekende comedians aan het werk kunnen zien.’

De kleine en grote namen uit de comedywereld zullen er try-outs en geroutineerde sets brengen. ‘Arnout Van Den Bossche, Steven Mahieu, Joost Van Hyfte, Raf Coppens, Gili en Amélie Albrecht staan al op het programma’, zegt Galle.

Dans

De zaal van Wolinski heeft een multifunctioneel karakter. Een ideale plaats voor Marloes De Cloedt om er danslessen te organiseren. Marloes kan bogen op een rijkgevulde danscarrière. Ze volgde in het middelbaar haar vooropleiding dans in het Kunsthumaniora (MUDA) in Gent en volgde daarna vier jaar de opleiding moderne theaterdans aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK). Ze werkte bij verschillende dansgezelschappen in Nederland waaronder ‘Meekers’, het danstheatergezelschap van Arthur Rosenfeld. ‘Ik heb tien jaar professioneel gedanst en geef ondertussen al 20 jaar dansles. Uit alle verschillende dansstijlen waar ik in al die jaren in contact mee kwam, heb ik een eigen les ontwikkeld’, zegt Marloes. ‘Het gaat om een verzameling bewegingen – gaande van ballet, pilates, yoga, workout – die ik nu allemaal in een les van één uur heb gebald onder de naam ‘full spectrum flow’. Op dinsdag en donderdag kan een groep van 8 tot 10 mensen van alle leeftijden deze les volgen. Het draait niet om conditie, maar wel om lenigheid, kracht en core stability. De les is een flow van een uur aan bewegingen waar de cursisten een aparte beleving in onze studio ervaren.’

In de toekomst plant Marloes ‘speciale’ workshops zoals een ‘metalworkout’. 4Een ideale en gezonde manier om op harde muziek eens alle agressie los te maken4, zegt ze.

Cartoon

De naam van de nieuwe zaak is geïnspireerd op de figuur van de Franse striptekenaar en cartoonist Georges Wolinski (1934-2015). De vader van Marloes is Marc De Cloedt, beter bekend onder zijn artiestennaam Marec. Marec tekent al decennialang cartoons voor diverse media (Het Nieuwsblad, Dag Allemaal …) en behoort tot het kransje van de beste cartoonisten van het land. Hij mag natuurlijk niet ontbreken in dit pand langs de Oostendse Steenweg. 4Natuurlijk ken ik het schitterende tekenwerk en het boeiende leven van Georges Wolinski door mijn vader’, zegt Marloes. ‘Hij is altijd in ons leven aanwezig geweest. Bij mij op het vlak van cartoons, bij David op het vlak van comedy. David is een grote fan van de Franse komische cinema en Wolinski heeft veel affiches voor Franse films ontworpen.’

‘Met Wolinski hebben we een manier gevonden om te doen wat we graag doen. Comedy, danslessen, workshops, expo’s organiseren… Alles kan, zelfs een burlesque-optreden, een gidsbeurt of een vinylmarkt sluiten we niet uit. Het begrip ‘curiositeiten’ is immers een vlag die vele ladingen dekt,’ aldus Marloes De Cloedt en David Galle. (ADC)

_____ 

www.wolinski.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: