Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Brupop krijgt een plaats in ‘De Dikke Delvaux’

Auteur en muziekkenner Jan Delvaux schreef met ‘De Dikke Delvaux’ een nieuwe ‘bijbel’ over de Belgische pop- en rockmuziek. De 500 mooiste verhalen uit de Belgische muziekscene komen aan bod in dit bijna 500 bladzijden tellende naslagwerk. Naast enkele Brugse muzikanten en groepen kreeg ook het boek ‘Brupop! Een halve eeuw pop en rock in Brugge’ van EXit-redacteur Antoine De Clerck een prominente plaats (verhaal 162/500) in dit nieuw levenswerk van Delvaux.

Sinds 2009 heeft Jan Delvaux, dé wandelende Belpop-encyclopedie, op Radio 1 de rubriek ‘De Dikke Delvaux’ in de programma’s Allez Allez en Belpop waarin hij de fijnste verhalen en anekdotes uit de vaderlandse muziekgeschiedenis in een tiental minuten voor het voetlicht brengt. Hij weet als geen ander hoe je dergelijke verhalen moet kruiden zodat het smakelijk aan de luisteraar/lezer geserveerd kan worden. ‘De rubriek heeft meer gedaan dan wat ervan verhoopt zou kunnen worden. Ze heeft oude helden gereanimeerd, groepen weer samen gebracht, nieuwe platen opgeleverd, boze en lovende reacties opgewekt en autobestuurders langs de kant van de weg doen staan omdat ze het einde van het verhaal wilden horen’, zegt Jan Delvaux die nu 500 bijdragen uit dit archief feestelijk heeft gebundeld in een klepper van een boek. Geen letterlijke transcriptie van de rubrieken, maar gereduceerd tot een compacte constructie: opzet-verhaal-clou.

De melomanie van Brugge

In het boek ‘De Dikke Delvaux’ bulkt het van fijne anekdotes en geestige trouvailles. Over de muziek van Arno, dEUS, Rocco Granata, Clouseau, Soulwax, Stromae tot Will Tura. Maar ook een deel van Brugge en haar artiesten en muzikanten zijn goed vertegenwoordigd in deze ‘Belpop-bijbel’: onder meer Raymond van het Groenewoud (uiteraard!), Bert De Coninck (Crapule De Luxe), Noël Steen (Pluto, Rock Torhout), de portables, Joe Harris, Rhyme Cut Core, Karel Goetghebeur (Adolphe Sax), Yvan Guilini, Luc Vanlaere (harpist), Elisa Waut, Ricky Morvan en Ricky Gordon. Het boek ‘Brupop! Een halve eeuw pop en rock in Brugge’ van EXit-medewerker Antoine De Clerck krijgt zelfs een bladzijde met lovende woorden toebedeeld van de auteur.

‘De Dikke Delvaux’ – een naam louter gekozen op basis van de alliteratie, volgens de auteur – is een ideaal salontafelboek, maar dan wel een waar je elke dag met plezier een bladzijde uit kunt lezen. Zoet voor anderhalf jaar lees- én luistervertier dankzij de bijbehorende Spotify-code. (RD)

______

www.radio1.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: