Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

De Sasmeester waakt over Handmade in Brugge

Voor Bruggeling én toerist is het stukje Buiten Begijnenvest, waar zich sinds eeuwigheid het Sashuis bevindt, een zeer vertrouwd beeld. Sinds kort krijgt Handmade in Brugge hier een nieuwe uitvalsbasis voor alles wat creatief en lokaal en Brugs is. Brugse ambachtelijke makers worden hier in de kijker gezet. Voorts is er ruimte voor workshops, lezingen, expo’s en een shop met ambachtelijke producten.

Deze pittoreske plek is natuurlijk ook bekend als het Sashuis uit het bestsellerboek uit 1918 van de Brugse auteur Maurits Sabbe. In latere tijden speelde het een belangrijke rol in de televisieserie ‘De filosoof van ’t Sashuis’. Het boekje is nog steeds antiquarisch gegeerd.

Bezoekers kunnen hier ook een gratis Handmade in Bruggestadsgids oppikken. Het Sashuis vormt tevens het vertrekpunt van een uitgestippelde wandelroutedie je via een app laat proeven van het vroegere, historische vakmanschap, maar ook met de vele makers die nu actief zijn in de binnenstad. Dankzij Handmade in Brugge kan men hier sinds meer dan tien jaar kennismaken met het rijke Brugse ambachtelijke verleden, maar ook met het creatief ambachtelijk ondernemerschap van vandaag. Zo reikt Handmade in Brugge jaarlijks het kwaliteitslabel Maker Handmade in Brugge uit. Handmade stimuleert innovatie door de makers zelf aan te zetten tot co-creatie.Wat tot vandaag nog ontbrak, was een eigen stek waar stadsbewoners en bezoekers in levende lijve kennis konden maken met deze ambachtslui en hun werk. Vanaf nu is het Sashuis vier dagen per week open en vrij te bezoeken. (LF)

______

Handmade in Brugge – Sashuis, Wijngaardplein 14, open van woensdag tot zaterdag: 10.30 tot 17.30 u

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: