Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

December Dance in geuren en kleuren

Sigrid Janssens: ‘Dans in Brugge wordt één verhaal’

Na enkele moeilijke jaren staat het jaarlijkse dansfestival December Dance terug op het veilige spoor. De programmering die voorligt is nog grotendeels, zo niet volledig, het werk van de vorige intendant dans Georg Weinand, de minzame Duitstalige Belg die terugkeert naar zijn heimat. Hetgeen hij met de ‘editie 2022’ heeft achtergelaten behoort tot het beste pakket in jaren. ‘De variatie in de nieuwe programmering is groot, met heel wat verrassingen en nieuwigheden op het vlak van dans’, zegt artistiek coördinator dans Sigrid Janssens.

December Dance is hiermee aan zijn vijftiende editie toe. De brochure goochelt met hoogtepunten uit de internationale hedendaagse dans, net zo goed als met verrassingen van iconische choreografen, fris talent en grootschalige producties met livemuziek. Het is wellicht vooral uitkijken naar de premières en gastoptredens van toppers als Jan Martens, Aina Alegre, Trajal Harrell en Christian Rizzo.

Voor Sigrid Janssens is December Dance haar debuut als artistiek coördinator van dans in Brugge. De voorbije acht jaar heeft ze vooral voor T.g. Stan(Belgisch toneelgezelschap) gewerkt, maar nu kijkt ze uit naar dans en performance, haar grote passie.

Na haar studies aan de Universiteit van Antwerpen heeft Janssens onderzoek gedaan naar en een analyse gemaakt van de dansactoren in Antwerpen. Zo leerde ze en passant heel wat mensen uit het vak kennen en bouwde ze een ruim, ook internationaal, netwerk op. In het kielzog van dat onderzoek heeft dat in 2003 geleid tot de organisatie van een internationaal dansfestival in Antwerpen.

Haar taak vanuit het Concertgebouw bestaat zowel uit coördinatie als programmatie van dans in Brugge. Bedoeld: het volledige plaatje met Cultuurcentrum en KAAP als partners. Men verwacht van haar een verbindende rol. ‘Het mooie aan deze job is het gegeven dat er hier al een uniek stedelijk samenwerkingsplatform bestaat dat uitstekend werkt’, aldus Sigrid Janssens. (LF)

_____

http://www.dansinbrugge.be

December Dance-tips 

Met twaalf voorstellingen op de affiche is kiezen een moeilijke taak, maar als er dan toch een top-drie moet volgen, kiest Sigrid voor:

* Into The Open van het gezelschap Voetvolk. Voetvolk is een Belgisch dansgezelschap, in 2007 opgericht door danseres/choreografe Lisbeth Gruwez en muzikant/componist Maarten Van Cauwenberghe. Het geheel balanceert op de grens van dans en rock.

* Jan Martens behoeft weinig toelichting: ‘Any attempt will end in crushed bodies and shattered bones’. Met een groep van 17 dansers tussen 17 en 70 jaar heeft Jan Martens een weelde aan mogelijkheden ter beschikking.


* De niet te missen openingsavond ‘Carcass’, een creatie van de Portugese Marco da Silvia Ferreira. Beloofd: een visueel vuurwerk als opener. In een wit fluorescerend decor ontpoppen de (12) dansers zich tot een onconventioneel corps de ballet. (LF)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: