Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Showcase van Brugse muziekinstrumentenbouwers in The Jamm

Vijf Brugse muziekinstrumentenbouwers bundelen de krachten en organiseren op zondag 4 december (van 11 tot 17 uur) een showcase of een open atelier in The Jamm (Pathoekenweg 34C in Brugge). ‘Initiatieven zoals Handmade in Brugge belichten onze ambacht al goed, maar het kan geen kwaad om zelf ook nog wat meer ruchtbaarheid aan onze ambacht én passie te geven’, zeggen ze.

Het gaat om deze vijf Bruggelingen: gitaarbouwers Benedict Minne, Dirk De Roo en Ralph Bonte, drumbouwer Dirk Defauw en saxofoonbouwer Karel Goetghebeur.

‘Er zijn best wel wat mensen die hobbymatig bezig zijn met het maken van muziekinstrumenten. Dat hebben we bijvoorbeeld te danken aan een uitmuntende gitaarbouwschool in Puurs. Maar slechts een kleine minderheid maakt er zijn job van’, zegt Ralph Bonte. ‘Sommigen van ons doen het in bijberoep, anderen zijn er fulltime mee bezig, maar alle vijf doen we het met volle goesting.’

Waar vroeger soms kwantiteit boven kwaliteit ging, zien ze een toename voor de appreciatie van vakmanschap. Mensen vinden het ook steeds belangrijker om te weten waar hun instrument vandaan komt en hebben de enorme meerwaarde ontdekt van service. ‘In de plaats dat een instrument eerst naar een centraal depot moet voor herstel of nazicht, staan wij dichter bij de muzikant. We kunnen gerichter advies geven en bijsturen waar nodig. We bouwen daarmee ook een band van vertrouwen op’, zegt Dirk Defauw.

Open atelier

‘We kwamen als professionele muziekinstrumentenbouwers af en toe al eens samen om bij te praten. Toen de suggestie viel om een open atelier te houden, sloegen we handen in elkaar, zegt Karel Goetghebeur.

‘Het doel van deze ‘openatelierdag’ op zondag 4 december is om ons werk bekender te maken bij een breder publiek. Hoewel de meesten van ons ook al klanten tot ver buiten de landsgrenzen hebben, stellen we af en toe nog vast dat mensen niet op de hoogte zijn van ons bestaan. ‘Hadden we dat nu maar eerder geweten’, zeggen ze dan vaak (lacht). Initiatieven zoals Handmade in Brugge hebben die kloof al een stuk kunnen dichten, maar het kan geen kwaad om zelf ook wat meer ruchtbaarheid te geven.’ (ADC)

____

The Jamm is gelegen in de Pathoekeweg 34c tussen de Mercedesgarage en Bond Moyson.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: