Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Leen Demeester, I am the fashionista

Haar eerste boek, Fashion Icons, gewijd aan iconische kleding (the corset, the bra, high heels tot en met the miniskirt…), was een voltreffer met ruim 4.000 exemplaren in de oplage en verkoop in binnen- en buitenland. De opvolger, The giants of sportswear, deed het minder goed, maar nu is er haar nieuwste klepper: My boyfriend is artsy, I am the fashionista.

Eventjes opzoeken: Wat is fashionista?

Het woord is van recente makelei en pas in 1999 opgenomen in de Oxford English Dictionary. Het is het woord voor iemand die zich bezighoudt met de creatie of promotie van fashion, zoals designers, fotografen, modellen en modejournalisten.

Leen Demeester, een modejournaliste uit Brugge, is zo iemand. Dit boek heeft ze samen met vriendin Jessica Garneth Khalaf gemaakt. Ze leerden mekaar kennen tijdens een Modeweek in Dubai waar ze allebei een cursus mode gaven aan een Amerikaanse universiteit. Opvallend aan het boek is de felgekleurde cover van kunstenaar Benjamin Shine, een bekende naam in het modemilieu.

Het boek valt uiteen in twee luiken. Het eerste deel is een romantisch liefdesverhaal over de relatie tussen een galerijhouder en een modejournaliste. Luik twee omvat 15 interviews met grote namen uit de modewereld, als Walter Van Beirendonck, Stijn Helsen, Natan of Iris Vanherpen.

Demeester houdt zich intensief bezig met modejournalistiek en publiceert in tijdschriften over de psychologie van het vak en hoe kleren onze gevoelens van welzijn geven en hoe ons zelfbeeld werkt.

Niche?

‘Nee toch? De aantrekkingskracht van dit boek blijkt groter te zijn dan bij het boek over sports wear. De boeken zijn natuurlijk in het Engels geschreven, maar dan wel op een zeer toegankelijke manier. Het Engels is verplichte kost, want het boek moet ook internationaal en in Dubai verkopen.’

‘Ja, in Dubai zijn ze intens bezig met mode. Met hun jaarlijkse Modeweken steken ze steden als Parijs en New York naar de kroon. En nee, je hoeft er geen hoofddoek te dragen. Ik ken het land intussen vrij goed. Ben er al tien keer geweest om er lessen over mode te geven.’

Brugge poseert ook een aantal keren in het boek, zie pagina 140, waar de auteur zichzelf fotografeert met de beroemde zwanen van Roger Raveel.(LF)

My boyfriend is artsy, Leen Demeester en Jessica Garnett Khalaf, uitg. Stichting Kunstboek. 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: