Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Boot van Brel is varend erfgoed

Het geduld geraakt bijna op, maar het lange wachten zal (wellicht) beloond worden op 8 april 2023. Dan gaat – op de verjaardag van wijlen Jacques Brel – zijn boot Askoy II te water. Sinds 2004 werken de broers Staf en Piet Wittevrongel hard om de twintig meter lange jacht van de chansonnier vaarklaar te maken. Minister van Erfgoed Matthias Diependaele bracht onlangs een bezoek aan de loods in Zeebrugge en erkende de Askoy II daar als varend erfgoed met een restauratiesubsidie van 200.000 euro erbovenop. Noteer ook het concert van Filip Jordens die Brel zingt in het Concertgebouw op 11 november (Brugges Festival).

Het verhaal van de restauratie van de boot van Jacques Brel is genoegzaam bekend. In 2004 richtten de broers Wittevrongel de vzw Save Askoy II op, een vereniging met als hoofddoel het wrak van Askoy II uit Nieuw-Zeeland naar Zeebrugge te halen. De boot – of wat ervan overblijft – van Jacques Brel ligt dan al veertien jaar te verkommeren onder het mulle zand van Baylys Beach, een uitgestrekte strandoppervlakte van 90 km lang aan de Tasmaanse Zee. Vier jaar later slagen ze erin om de roestige jacht naar België te brengen waar ze de boot, na een jarenlange tussenstop op de Nieuwe Scheldewerven in Rupelmonde, in een Zeebrugse loods kunnen restaureren. Een titanenwerk, zo blijkt, want anno 2022 is de restauratie nog altijd niet volledig afgerond.

Staal uit de Twin Towers

Midden de jaren zeventig van de vorige eeuw trok Brel samen met zijn levensgezellin Maddly Bamy naar de Markiezenarchipel in de Stille Oceaan. Hij schreef er het prachtige lied ‘La Cathédrale’ over. De subsidie van 200.000 euro en de erkenning als varend erfgoed moeten de resterende werkzaamheden van deze boot nu bemoedigen. De ambitie is dan ook op om 8 april 2023, de verjaardag van Brel, de Askoy II op het water te krijgen. Opmerkelijk: een stukje staal van de ingestorte Twin Towers – na de aanslag in New York op 11 september 2001 – krijgt een prominente plaats in de kajuit van het vaartuig. ‘Hiermee willen we een boot-schap van vrede en verdraagzaamheid uitdragen’, aldus Piet Wittevrongel. Afspraak op 8 april op de kaaien! (ADC)

KADERTJE

Brugges Festival

Op vrijdag 11 november vindt in het Concertgebouw Brugges Festival plaats. Maria Farantouri zingt de muziek van Mikis Theodorakis, de Griekse componist, dirigent en politicus die op 2 september 2021 overleden is. Voorafgaand aan dit concert brengt Filip Jordens een hommage aan Jacques Brel. 11 november, never forget.

_____

www.saveaskoyII.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: