Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

DJ Grazzhoppa leent naam aan pleintje

Het is een mooie en jaarlijkse traditie dat Cultuurcentrum Brugge in 2016 introduceerde. Bij de start van het nieuwe cultuurseizoen wordt de naam van een Brugse coryfee voor één jaar aan het pleintje gelinkt dat toegang geeft tot de Biekorf Theaterzaal en Exporuimte Biekorf. Dit keer is dat de naam van ‘turntablist’ dj Grazzhoppa die ook huiskunstenaar is van Cultuurcentrum Brugge. ‘Fantastisch dat ik nu mijn eigen plein heb’, zegt de geboren Bruggeling.

Samen met rapper TLP (Paul Lannoy) luidt de naam van dj Grazzhoppa (Wim Verbrugghe) als een klok van het Belfort. Zij zijn de mannen die de Brugse Posse in de jaren enkele decennia geleden leren scratchen, mixen en rappen. Begin jaren tachtig raken zij in de ban van de rap die het Europese vasteland bereikt. TLP sleutelt aan zinvolle teksten die hij in een melodieus parlando op oorspronkelijke ritmes kan zetten. In dj Grazzhoppa, enkele keren Belgisch scratch-kampioen en tijdens een wedstrijd in Amsterdam uitgeroepen tot Europees disc jockeykampioen, treft hij een gedreven bondgenoot aan. De vlugge vingers van Grazzhoppa glijden van jazz tot funk, maar zijn specialiteit is raggamuffin, een vorm van rap-reggae. Samen opereren ze onder het duo Rhyme Cut Core: TLP als de angry young man die zijn woorden als mitrailleurkogels afvuurt en Grazzhoppa als een van de meest getalenteerde turntable wizzards van de Lage Landen. Rhyme Cut Core (RCC) schopt het tot in de finale van Humo’s Rock Rally 1992. Dertig jaar later zijn de heren nog steeds actief, niet meer als RCC, maar wel elk afzonderlijk. TLP gidst ons nog steeds door de nacht met zijn reggae, hip hop, funk, disco en house classics. Grazzhoppa laat zijn vingers nog altijd steeds vliegensvlug over het vinyl glijden en heeft zich in al die jaren, naast de pure hip hop, ook in andere muzikale en artistieke werelden ingewerkt.

Huiskunstenaar

DJ Grazzhoppa is, naast Alice Vanderschoot, een van de twee huiskunstenaars van het seizoen 2022-2023. Regelmatig zal hij opduiken in het programma van Cultuurcentrum Brugge. Zo volgen er bijvoorbeeld concerten van Mo&Grazz in de MaZ en een reünie van de legendarische Grazzhoppa Big Band in Daverlo, waar ook een residentie aan verbonden is. Samen met street artist Jeremiah Persyn zal hij in voorjaar 2023 kleur geven aan Exporuimte Biekorf. Maar ondertussen kan hij genieten vanop een bankje op zijn plein. ‘Fantastisch’, zegt hij. ‘Tientallen jaren werkte ik in de keuken van een van de restaurantjes die uitgeeft op ‘mijn’ plein. Nu is mijn naam hieraan verbonden. Ik ben Brugge dankbaar.’ (ADC)

______

www.ccbrugge.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: