Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Kunst van familie Slabbinck in Speelmanskapel  

Nog tot 30 oktober organiseert kunstencentrum B.E.E.N. een unieke tentoonstelling (met bijbehorende activiteiten) in de Speelmanskapel in de Beenhouwersstraat: ‘3 x SLABBINCK’. Deze expo belicht het werk van broers Stan en Sammy en vader Frank Slabbinck. Aansluitend – vanaf 4 tot en met 20 november – krijgt ander werk van collagekunstenaar Sammy een plaatsje in de expo ‘City Pixels’, samen met foto’s van Ann-Sophie Deldycke, Matthias Laukens, Kenneth Verhulst en Jasper van het Groenewoud. ‘Met B.E.E.N. leggen we ons telkens volledig toe op een sterk inhoudelijk programma’, zegt organisator Sammy Roelant.

Sammy Roelant: ‘B.E.E.N. is een anarchistisch kunstencollectief dat een platform biedt aan creatieve mensen om te experimenteren. Als vrijwilligers proberen we onze activiteiten democratisch te houden. We zetten altijd in op een sterke inhoudelijke invulling van ons programma. Dat willen we zo behouden. We zijn blij dat we met Sammy Slabbinck in zee kunnen gaan. De bedoeling is om jaarlijks een kunstenaar te inviteren die een maand de kapel tot zijn of haar wereld maakt en er zijn ideeën, gedachten en creativiteit op loslaat.’

Sammy Slabbinck: ‘B.E.E.N. heeft alvast een hoog rock-‘n-rollgehalte en is dus van een ander kaliber dan bijvoorbeeld een galerij. Bij een galerij heb ik altijd het renpaard-gevoel: je moet presteren en opbrengen. Deze tentoonstellingen verlopen nu in complete vrijheid en dat maakt het zo leuk.’

EXit: Vooral het familiale drieluik is speciaal. Je exposeert werk samen met broer Stan en vader Frank, drie telgen van het befaamde kunstenaarsgeslacht verenigd.

Slabbinck: ‘Toen Sammy Roelant het vroeg, dacht ik bijna onmiddellijk aan hen. Mijn vader wordt 80 dit jaar, dus het is een gelegenheid om eens iets samen te doen. Mijn broer Stan is ook al heel wat jaren bezig. Ik heb ooit samen met mijn pa een tentoonstelling gehad in Luik, maar het is nu de eerste keer dat we met zijn drieën iets doen. Ik heb speciaal voor deze expo nieuw werk gecreëerd en een gemeenschappelijk werk gemaakt. Ik ben iemand die al eens graag nieuwe stijlpaden bewandelt.’

Roelant: ‘Het werk is in functie van de ruimte gemaakt. De Speelmanskapel is dan ook een aparte locatie. Het dateert van 1424 en is dus van Bourgondische aard. Deze ‘gilde van de minnestrelen’ is trouwens het enige van dergelijke gebouwen in ons land. Er zijn nog veel unieke elementen aanwezig die voor veel licht en sfeer in deze ruimte zorgen.’

EXit: In de tweede expo ‘City Pixels’ van B.E.E.N. staat stedelijkheid centraal.

Roelant: ‘Klopt, verschillende kunstenaars zijn naar diverse steden (Parijs, Brugge, Brussel en Istanboel) getrokken en creëren hun eigen interpretatie van de stad met fotografisch werk. Elke stad wordt op een verschillende manier gefotografeerd. Tijdens deze expo brengen we ook andere activiteiten. Zo zal comedian David Galle op zondag 6 november een show brengen over de lelijke kanten van Brugge. Hij heeft er zelfs een wandeling over uitgedokterd, de ‘crappy tour’. Je hebt bepaalde iconische plaatsen, maar als je daar deconstructie op toepast en dus eigenlijk een beetje tegendraads doet, krijg je vaak een heel interessante invalshoek.’

EXit: Op zondag 13 november staat er een workshop van Sammy Slabbinck op het programma. Zou je dat wel doen, Sammy, zomaar je geheimen prijsgeven? Straks lopen er tien Sammy Slabbincks rond!

Slabbinck: ‘Je kunt iedereen leren schilderen, maar daarom worden het nog geen Picasso’s. Ik heb in het verleden al een aantal workshops gegeven en dat is altijd leuk. Iedereen kan er zijn eigen persoonlijkheid ontdekken. Ik start altijd met een korte ‘geschiedenisles’ van de collagekunst en stel daarna mijn eigen collectie tijdschriften ter beschikking. Geen Dag Allemaals van de voorbije weken, maar wel magazines uit de jaren 50 en 60. We werken niet met een schaar  – dat is voor kleuters! -, maar wel met een scalpel. Ambachtelijk snijwerk, maar met een paar basistechnieken boek je al snel resultaat.’

Roelant: ‘Graag geef ik nog mee dat de bar altijd toegankelijk is tijdens de openingsuren van beide expo’s. De ideale plaats om nog even na te genieten en na te praten met vrienden, familie of andere bezoekers.’ (ADC)

____

Van 14 oktober tot en met 30 oktober in de Speelmanskapel (Beenhouwersstraat 1, Brugge): ‘3 x Slabbinck’.

Van 4 november tot en met 20 november is er de expo ‘Pixel City’. Naast Sammy Slabbinck tonen ook Ann Sophie Deldycke, Jasper van het Groenewoud, Mathias Laukens en Kenneth Verhulst hun visie op het stadsleven. Open op donderdag en vrijdag van 17 tot 20 uur en op zaterdag & zondag van 14 tot 18.30 uur. www.beenart.info

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: