‘Koffiestories’: een expo over rijk koffieverleden
Achter een kop koffie schuilen heel wat (hi)stories. Verspreid over vijf locaties in de Brugse binnenstad brengt de expo ‘Koffiestories’ het verhaal van bij de productie van de koffiebonen tot in het kopje. Bij elke expomodule hoort een toepasselijke activiteit. Geniet tijdens de expomaand van koffieproeverijen, performances, workshops of onverwachte ontmoetingen bij een lekkere kop koffie.
Bij het ontbijt of onderweg: een kop koffie maakt deel uit van de start van de dag. Maar koffie hoort evengoed bij pauze op het werk, bij taart op zondag of als troost op de koffietafel bij het afscheid van een overledene. Geproduceerd aan de ene kant van de wereld, wordt koffie hoofdzakelijk aan de andere kant gedronken. De keten omspant de hele aardbol. Elke streek heeft zo eigen tradities rond het zetten en drinken van koffie. De expo ‘Koffiestories’ zet het erfgoed van dat rijke koffieverleden in de kijker: de productie, de sector, de tradities en gebruiken.
Een Brugse editie
‘Koffiestories’ werd ontwikkeld door het Centrum Agrarische Geschiedenis en reist Vlaanderen rond. Op initiatief van het FIKA-huis, met ondersteuning van de Erfgoedcel Brugge landt de expo nu ook in Brugge. De expo kreeg wel een originele lokale twist: in de plaats van alle expomodules samen te presenteren, werd elk thema gekoppeld aan een andere partner en locatie. Zo maakt men kennis met de koffieplant in de Oxfam Wereldwinkel, met koffiebranden in Hoofdbibliotheek de Biekorf, met koffiezetten in ‘Magda’s koffiecorner’ in de Magdalenakerk en met Koffiedrinken in de Campus Xaverianen van hogeschool VIVES. In Brugge zijn ook fantastische koffie-ondernemers actief. Het project van Kopje Zwam, waarin koffiegruis gebruikt wordt om microgroenten te kweken, krijgt aandacht in de extra module rond Koffie recycleren aan het stedelijk klimaatpunt, zo is de cirkel rond. Shopping Brugge sprong ook mee op de kar en promoot de Brugse koffiehuizen tijdens de expomaand.
Divers activiteitenaanbod
Tijdens de expomaand kan men zelf aan de slag gaan met koffie. Koffie maken en proeven kan in de barista workshop en koffieproeverij van de Oxfam Wereldwinkel. Of maak kennis met het recept en ritueel van Arabische koffie tijdens de activiteit van Avansa. Koffie troost, verwarmt en verbindt. YOT, Werkplaats Immaterieel Erfgoed en het FIKA-huis dompelen je onder in een deugddoend ‘kopje troost’. Ze werkten een volledige dag uit rond troost en koffie in de Magdalenakerk. Verteltheater, creaworkshops en zelfs een workshop parkbaden.
Koffiedrinken op verrassende wijze kan in het pop-up koffiehuis ‘Paard en Ruiter’ van het kunstencollectief Norma, voor de gelegenheid opgesteld in de Biekorf. Tijdens je kop koffie (gebrand door ‘Handmade in Brugge’-labelhouder DEES Koffiebranders) word je door hen meegenomen naar een andere wereld. FIKA-huis en het VIVES Spellenlab nodigen je uit in de FIKA-living, opgesteld bij VIVES. Bij een lekker geurende koffiepot leidt een spel het gesprek. Originele ontmoetingen en reflectie verzekerd. Na al dat koffiedrinken blijft er heel wat koffiegruis over. Bart van Kopje Zwam weet er raad mee en legt via een pizzaworkshop de principes van circulaire stadslandbouw uit.
Deze samenwerking tussen de diverse partners zorgde voor een boeiende kruisbestuiving tussen erfgoed, ondernemerschap, sociale verbinding, lokaal vakmanschap, ecologie en fairtrade. (RD)
‘Koffiestories’ vindt plaats van 6 oktober tot 6 november 2022.