Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

In vogelvlucht: de najaarsprogrammatie van Cactus Muziekcentrum

Cactus Muziekcentrum komt (eindelijk) thuis. Op zaterdag 22 oktober vinden de eerste concerten plaats in de gloednieuwe Cactuszaal aan de Bargeweg. Muziek, veel muziek staat ons daar te wachten. Programmator Felix Van De Loock loodst ons met kennis van zaken door het diverse concertaanbod: van Borokov Borokov tot MEAU en Wiegedood.

EXit: Wellicht een iconische datum voor jullie: op zaterdag 22 oktober komt er een einde aan het nomadische bestaan van Cactus Muziekcentrum en vinden de eerste concerten plaats in de gloednieuwe Cactuszaal aan de Bargeweg. Hoe wordt de avond muzikaal ingekleurd? 

Felix: ‘We gaan die avond meteen de boel volledig op zijn kop zetten! Van de absurdistische elektronica van Borokov Borokov, over de ravebeats van Chibi Ichigo tot de scheve disco van Aili: deze drie liveacts staan er om bekend stevige feestjes te bouwen. De broers van Carlamote, bekend van hun Carla feestjes, houden de boel aan de gang tijdens en na de optredens. Het is trouwens heel fijn om te zien hoe enthousiast iedereen is voor die avond, want bijna meteen na de aankondiging waren de helft van de tickets de deur al uit. Geen idee hoe het er bij het ter perse gaan zal voorstaan, maar het gaat hard! Dat belooft voor de toekomst.’

EXit: Postpunk! Daar staan de Britse gasten van TRAAMS garant voor. Zorgt hun uitgesteld concert op de jongste editie van het Cactusfestival voor een waar feestje?

Felix: ‘Inderdaad, door Brexit-perikelen moesten we TRAAMS last minute vervangen op zondag. Het is voor Britse bands van die grootte op dit moment echt niet gemakkelijk om te touren in Europa. Op woensdag 26 oktober komen ze het goedmaken. Hun mix van postpunk is de ene keer explosief, de andere keer donker en vuil. Wat ons betreft: één van de interessantste Britse gitaarbandjes.’

EXit: Charlotte Adigéry en Bolis Pupul zijn ongetwijfeld dé muzikale revelatie van de laatste jaren. Hun cd ‘Tropical Dancer’ bevat slimme, geestige en zeer dansbare elektronische tracks. Staan de dansbenen al op scherp voor hun concert op vrijdag 28 oktober? 

Felix: Dat zou toch moeten. ‘Tropical Dancer’ is de belangrijkste plaat die dit jaar in België is uitgekomen. Met hun combi van dancebeats en aan de ene kant humoristische, maar aan de andere kant zeer relevante lyrics hebben Charlotte & Bolis een compleet eigen genre uitgevonden. Over de hele wereld krijgen ze lof toegeworpen en op de festivals behoorde hun liveshow steevast tot een van de hoogtepunten.’

EXit: Ik zag Urban Dance Squad meer dan een kwarteeuw geleden aan het werk in een te hete Antwerpse concertzaal. Militante raps en scheurende gitaren waren destijds het handelsmerk van die toonaangevende Nederlandse band rond Rudeboy en dj DNA. Ik vermoed dat ze nog altijd even energiek uit de hoek zullen op zaterdag 29 oktober? 

Felix: ‘Ze zijn er zeker niet rustiger op geworden. We zijn heel enthousiast dat we deze Nederlandse crossoverlegendes bij ons op het podium hebben staan. Naar verluidt liggen zij trouwens aan de basis van de sound van Rage Against The Machine. Zach de La Rocha en de zijnen wisten na een optreden van UDS definitief welke richting ze uit wilden. Wie tickets had voor de geannuleerde show van Rage in het Sportpaleis kan bij ons dus zijn hart ophalen bij de founding fathers van het genre.’

EXit: Midlake is een Amerikaanse band die op donderdag 3 november optreedt. Welk muzikaal verhaal hebben zij te vertellen?

Felix: ‘Midlake is een echte Duyster-favoriet zoals we ze graag hebben: meevoerende, psychedelisch en rijk georkestreerde indiefolk met invloeden van Americana en zelfs funk en progrock. De band hield er mee op in 2013, tot groot gemis van de fans. Maar vorig jaar waren ze er plots opnieuw met een fantastische nieuwe plaat ‘For The Sake of Bethel Woods’. Een ware cultband.’

EXit: Vrouwen aan de macht en aan de microfoon: Anne-Sophie Ooghe imponeerde ons met haar band High Hi. Zij palmen op zaterdag 12 november moeiteloos de Cactus Club in? 

Felix: ‘Ik beken: ik ben zelf grote fan van High Hi. Zowel hun songs als hun liveoptredens en hun hele visuele stijl zit perfect in elkaar. Ze zijn enerzijds poppy en toegankelijk, maar anderzijds met genoeg hooks en weerhaakjes om je telkens weer mee te trekken. Tijdens Moods! ’21 speelden ze nog een uitverkochte show voor een zittend Brugs publiek, maar ik kijk vooral uit naar het echte werk. Nog een band die trouwens hoog scoorde op de zomerfestivals.’

EXit: Zwanen zijn onlosmakelijk verbonden met (de geschiedenis van) Brugge, maar op zaterdag 19 november mogen jullie zwanen van een andere categorie verwelkomen: Michael Gira en Kristof Hahn van de legendarische groep Swans, opgericht in 1982. Wordt dat een trip down to memory lane? 

Felix: ‘Tijdens zijn zeldzame soloconcerten speelt Gira werk uit zijn volledige backcatalogue, gaande van interpretaties van nummers van SWANS, over Angels of Light tot nummers die hij uitbracht onder eigen naam. Michael Gira kennende verwacht ik niet meteen een gezellig akoestisch onderonsje, het belooft intens te worden. Opnieuw een enorm invloedrijk figuur uit de muziekgeschiedenis op onze planken.’

EXit: Een portie black metal die door merg en been gaat, komt van de Belgische groep Wiegedood. Op vrijdag 2 december concerteren ze in de Cactus Club. Wat maakt hun muziek zo speciaal? ? 

Felix: ‘Tijdens zijn zeldzame soloconcerten zoals de naam ook ergens doet vermoeden is Wiegedood geen band voor doetjes. Hun ‘Pulverising Black Metal’ gaat letterlijk door merg en been. Het is een combinatie van razendsnelle blastbeats, snijdende gitaarriffs en ijzingwekkende vocals. Wat Wiegedood zo uniek maakt, is dat ze een van de meest extreme bands in het genre zijn, dat nu ook niet bepaald bekend staat om z’n gezelligheid. Zeker op hun laatste plaat trekken ze de ‘gore’ meter volledig open. Ik kan iedereen aanraden om eens hun nummer ‘FN SCAR 16’ op te zetten met volume op 11. Een absolute ervaring die met niets te vergelijken is.’

EXit: Cactus is van vele muziekmarktjes thuis, want naast loeiharde metal plaatsen jullie ook de Nederlandse indiepopsensatie MEAU op jullie affiche (donderdag 8 december). Piepjong (21), maar veelbelovend?

Felix: ‘Klopt. We willen een muziekcentrum zijn waar iedereen iets uit het aanbod kan pikken. MEAU scoorde een monsterhit met ‘Dat Heb Jij Gedaan’, een goudeerlijk liedje over partnergeweld dat een gevoelige snaar raakte in België en Nederland. Ondertussen bewees MEAU op de verschillende festivalpodia al dat ze zeker geen one hit wonder is.’

EXit: Naima Joris is een parel uit de grote Belpopfamilie. Op vrijdag 16 december stelt ze met full band haar nieuwe plaat voor. Aan wat mogen we ons laven?

Felix: ‘Een van de mooiste en meest verstillende stemmen uit de Belpop. Naima Joris draagt het hart op de tong en weet haar publiek altijd te raken. Haar puurheid maakt haar optredens enorm intens, maar ook vol van melancholie. Ze laat zich bovendien begeleiden door een kransje topartiesten uit de Belgische jazzscene. In het najaar komt haar nieuwe plaat uit, die ze komt voorstellen in Cactus Club op 16 december.’ (ADC)

____

www.cactusmusic.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: