Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Schaken voor kids

Schaken is een sport voor twee mensen. Elke deelnemer heeft 16 stukken. Bedoeling: de koning in de val te lokken. Christel Minne, lerares aan de Freinetschool Klimop, schreef een prentenboek over schaken, bedoeld voor kleuter tot volwassene. Bij het boek hoort een toolbox vol tips en spelletjes zodat een volwassene het spel stap voor stap kan aanbrengen voor kinderen vanaf 4 jaar. De titel van het boek is ‘Later word ik koningin’ en wordt binnenkort uitgegeven door de Gentse uitgeverij Thinkers Publishing.

EXit: Wat maakt het boekje speciaal?

Christel Minne: ‘Er bestaan al kinderboeken over schaken, vanaf plus 7, maar meestal bevatten die veel theorie en weinig speelse elementen. De tekeningen zijn er meestal om sfeer te scheppen en niet om didactisch te ondersteunen.’

‘Mijn boek is anders: het kan ‘gelezen’ worden door kleuters. Aangezien ik al tien jaar schaakles geef aan kleuters in de Freinetschool weet ik wat die leeftijdsgroep nodig heeft en wat hen aanspreekt: goede tekeningen, een leuk verhaal en spelletjes, het liefst gecombineerd met bewegend leren.’

‘Het verhaal staat bovendien in rijmvorm en de tekeningen illustreren de schaakregels. Als je als volwassene dit boek voorleest leer je ondertussen zelf de schaakregels en helpen de tekeningen zodat het kind ze memoriseert.’

EXit: Bij het boekje hoort een een toolbox (een software platform)?

Christel: ‘Klopt. Dat is bedoeld voor de individuele trainer of voor groepsbegeleiders. Aan de hand van heel wat spelletjes leest de volwassene hoe je het schaken stap voor stap kan aanleren aan jonge kinderen.’

‘Met schaken bereik je ontzettend veel: het is een multicultureel en verbindend spel, geschikt voor iedereen.Ik hoop dat veel leerkrachten het opnemen in hun aanbod op school.’ (LF)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: