Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Tiende editie culinair festival Kookeet steekt in een ander jasje

Het zal even wennen worden voor de trouwe bezoeker van het culinair festival Kookeet. Niet alleen de locatie is opnieuw gewijzigd (van Balkonrotonde naar tuin Grootseminarie), ook het concept kreeg een nieuwe schwung waardoor het kleinschaliger wordt dan voorheen. Dat zal de eetpret alvast niet bederven, want het organiserende Brugge Plus belooft een kwalitatieve totaalbeleving voor de smaakpapillen door het aanbod van vijf verschillende ‘eetbelevingen’. Kookeet vindt plaats van zaterdag 24 tot en met maandag 26 september.

Geen 100.000 bezoekers meer, maar maximaal 5.000 bezoekers per dag zijn welkom in de mooie tuin van het Grootseminarie (Potterierei) voor de jubileumeditie van het (kleinschaligere) culinaire evenement Kookeet. Deze plaats is de gedroomde locatie voor een foodfestival: de standhouders palmen letterlijk de weide in van de koeien die er anders in grazen. Daarenboven is de tuin – die voor veel Bruggelingen die nog nooit naar het circusfestival Cirque Plus kwamen kijken nog onbekend is – ook een inspirerende omgeving voor de chefs. De weide en de boomgaard bezorgen de bezoekers het gevoel dat ze midden in de natuur staan en dit in hartje Brugge. Het terrein sluit bovendien perfect aan bij het thema ‘Grond’. Grond is de basis van alles: door opnieuw op het terrein zelf te koken, staan de chefs letterlijk met de voeten op de grond voor het publiek. Het thema legt ook de link tussen de producenten, de chefs en de bezoekers: ze werken zoveel als mogelijk met streekproducten en focussen op lokale, korte keuken (van boer/boot naar bord), een verhaal dat zeker in West-Vlaanderen kan worden gerealiseerd. Ruim twee jaar geleden was tv-figuur Wim Lybaert de trekker van dit thema, maar hij zal er dit jaar wegens opnames voor een nieuw programma rond visserij helaas niet bij zijn.

Vijf eetbelevingen

De focus van het event Kookeet ligt dus meer dan ooit op beleving. Dat gebeurt aan de hand van vijf verschillende formules. ‘Uit het vuistje’, waarbij bezoekers kunnen proeven van gastronomische streetfoodgerechten, ‘Op drie wijzen’, waarbij drie chefs aan de slag gaan met hetzelfde product, ‘Op het vuur’ waar alle gerechten op open vuren worden bereid, ‘Met de chef’ waarbij de bezoekers de chefs aan het werk kunnen zien in het kooktheater en ‘Op zijn best’ waarbij de bezoekers een vip-beleving krijgen. Het kruim van de Brugse chefs, hotelscholen en producenten slaan hierbij de handen en de pannen in elkaar om de Kookeetbezoekers deze culinaire trip aan te bieden en de gastronomische rijkdom van stad Brugge nog meer in de verf te zetten. (RD)

___

Kookeet vindt plaats van zaterdag 24 tot en met maandag 26 september van 11.00 tot 22.00 uur in het Grootseminarie in Brugge (ingang via Peterseliestraat). Tickets kosten 10 euro/dag (kinderen t.e.m. 12 jaar mogen gratis binnen). De prijs van de gerechten varieert tussen 10 en 15 euro. 

http://www.kookeet.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: