Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Een concert als geen ander op 18 september in Ter Potterie

Ze heet Karen Majelyne en heeft niet alleen een buitenaardse passie voor Bach, maar vooral voor het creëren van verbinding rond Oude Muziek. Met dat doel voor ogen heeft ze in 2019 Passion Beyond Bach opgericht waarmee ze nu ook in de concertorganisatie stapt. Muziek heeft haar altijd al rust en sereniteit gebracht en daarom serveert ze nu klassieke concerten in het kader van ‘Early Music — Last Minute’ volgens een bijzonder concept. Zondag 18 september is het zover in de kerk Ter Potterie. 

Muziek in een bijzondere context, dat is het doel. Op zondag 18 september (om 16.30 uur) geeft ze podium aan Prof. Dr. Peter Waldner (goed voor 44 cd’s) en zijn programma ‘Musical Storytelling’.De CD-opname hiervan, daags voordien in Brussel, is een wereldpremière met werk van Jacques Champion de Chambonnières, naast vele andere meer bekende musici. Het programma richt zich op Nederlandse en Vlaamse klavecimbelmuziek van rond 1600. Daarnaast komt ook Franse klaviermuziek van de 17de eeuw aan bod. Als extraatje laat Peter Waldner hier in zijn concert in Brugge ook nog werken horen van twee Vlaamse klaviervirtuozen uit de 18de eeuw.

Meet & great & eat

Karen Majelyne wil niet alleen muziek aanbieden, het moet ook klinken en leven in een bijzondere context. Daarom wordt het concert voorafgegaan door een historische wandeling (14.15 uur), een koffiepauze in Café Vlissinghe en een verkenning van de Kerk van O.-L.-Vrouw Ter Potterie-architectuur. Aansluitend na het concert is er de meet-and-greet met een passend aanbod van boeken van boekhandel Raaklijn en CD’s van muziekwinkel Rombaux. Ter afsluiting is er de meet-and-eat (19 uur) in Bistro du Phare, in gezelschap van musicus Peter Waldner en Christophe Bursens uit wiens collectie de ‘Versailles Ruckers-Blanchet’ klavecimbel komt waarop wordt gespeeld. Het concert wordt trouwens voorafgegaan door een concertje van ‘Brugse jonge virtuozen’, waaronder enkele leerlingen van het Brugse Conservatorium.

Karen Majelyne: ‘Het is natuurlijk fantastisch dat Peter Waldner, man met adelbrieven in de muziek, het programma voor zijn rekening neemt. Hij speelt dan ook op een prachtige en bijzondere kopie van een ‘Versailles Ruckers-Blanchet’ klavecimbel. Het eigenlijke concert wordt voorafgegaan door een kundige uitleg van Christophe Bursens over dit instrument en de wereldvermaarde Antwerpse familie van klavecimbelbouwers Ruckers-Couchet. In de dagen voorafgaand aan dit concert in Brugge wordt dit programma Musical Storytelling op CD opgenomen in het Brusselse Muziek Instrumentenmuseum (MIM). Het is pas voor de vierde keer in 20 jaar dat een musicus daar de toestemming krijgt om te spelen op hun enige speelbare klavecimbel van Joannes Couchet (1646).’ (LF)

____

Alle info vindt u op passionbeyondbach.com/early-music. Tickets ook via In&Uit, Boekhandel Raaklijn, Coffeebar Adriaan en Muziekhandel Rombaux.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: