Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Jazz in het Brugse najaar 2022

Wanneer u deze septembereditie van EXit onder ogen krijgt, zal het twintig jaar geleden zijn dat het allereerste Jazz!Brugge Festival zijn festivaldeuren net achter zich gesloten had. Een intens vierdaags festival (15-18 augustus 2002) dat een van de belangrijkste muzikale ankerpunten was van wat Brugge 2002, Culturele Hoofdstad van Europa, te bieden had. In het toen gloednieuwe Concertgebouw programmeerde De Werf een twintigtal jazzbezettingen onder het thema Europese Jazz.

Ook vandaag nog voorziet KAAP – het resultaat van een (financieel noodzakelijke) fusie in het jaar 2017 tussen De Werf (Brugge) en Vrijstaat O. (Oostende)– in Brugge een festival, dat de naam AMOK draagt. Niet dat daar het label ‘jazzfestival’ op geplakt wordt, een blik op de AMOK-website resulteert in volgende omschrijvingen : film, performance, dans, muziek, interventie, literatuur, talk.  Het woord ‘jazz’ lijkt op de website van KAAP een beetje weggemoffeld en is enkel nog met mondjesmaat terug te vinden in de detailomschrijvingen van de programmatie.

Niettemin zijn er in de brede zin van het woord – enkele hedendaagse jazzkrenten te vinden. KAAP houdt wel degelijk de vinger aan de pols wat betreft actuele muzikale ontwikkelingen. Om een drietal van die AMOK-krenten te noemen : openingsdag AMOKATHON op vrijdag 30 september (diverse locaties), daarnaast de combinatie schntzl/Craig Taborn op woensdag 5 oktober (Walburgakerk), en naar mijn mening eveneens niet te missen: Alabaster dePlume + Chelsea Carmichael op donderdag 6 oktober (theaterzaal Biekorf). Dit laatste in een samenwerking tussen Cactus en KAAP.

Verweesd

De voormalige vaste Werfstek (De Werf) werd als zaal ondertussen al geruime tijd uit het jazz- en theatercircuit gebannen, en een groot deel van de muzikale KAAP-programmatie is inmiddels terug te vinden in Oostende. Het wegvallen van deze Brugse ankerplaats blijkt toch te resulteren in het uitdunnen van het oudere getrouwe publieksgedeelte, dat een beetje verweesd achtergebleven is, zo stel ik met eigen ogen en oren vast.

KAAP-directeur Ralph Quaghebeur liet in een interview in 2018 noteren dat het rebelse karakter van de Werf wat verdwenen was, dat er nood was om uit te breken, om de stad in te trekken. Ook nog deze quote : ‘Zelf aanzie ik de missie van KAAP om zowel in de jazzprogrammering als op  het vlak van de podiumkunsten het publiek te verleiden én uit te dagen.  Zo hoop ik dat we ons oude publiek, dat de voorbije jaren wat van ons vervreemd was, terugwinnen, maar ook andere toeschouwers lokken’.

Om het even voor dat ‘oude publiek’ op te nemen : neen, dat was ten tijde van de fusie geenszins vervreemd van De Werf als organisatie. Misschien kunnen de verhoogde werkingsmiddelen van KAAP ervoor zorgen dat Brugge opnieuw iets meer op de kaart gezet wordt?

Leemte opvullen

Met Izzy Jazz Club werd recent een privé-initiatief opgestart waarin Daniël Dehulster en Kobe Gregoir elkaar vonden om op regelmatige basis concerten te organiseren in Huisbrouwerij De Halve Maan (Walplein).  Hiermee willen ze een leemte opvullen die volgens hen de laatste jaren ontstaan is in het Brugse jazzlandschap. 

Kobe Gregoir: ‘Met de Izzy Jazz Club werken we aan een tweewekelijks programma voor het najaar met daarin de focus op jong aanstormend talent uit het binnen- en buitenland, in combinatie met concerten van de Belgische top. Het seizoen in de club zal starten op vrijdag 23 september.’

September Jazz

Nog even een zijsprong maken naar Damme, waar onder de naam September Jazz in de Zustertuin een tweedaags jazzfestival georganiseerd wordt op zaterdag 3 en zondag 4 september, telkens vanaf 18.00 uur. De benaming roept uiteraard herinneringen op aan het gratis festival dat ruim 20 jaar lang in Brugge georganiseerd werd in basisschool Ganzeveer (Bilkske), maar heeft er verder weinig verwantschap mee. Voor dit nieuwe festival kan u een dagticket bestellen, of voor 40 euro meteen genieten van de tweedaagse.

Toegankelijke jazz én free jazz

Hou daarnaast ook de programmatie van horecazaken 27B Flat en Parazzar in het oog. In 27B Flat programmeert uitbater Jan Dedeyne zowat wekelijks een tweetal concerten waarbij het accent op veelal toegankelijke jazz en blues ligt. Joeri Hostens van Parazzar zoekt het consequent in de free jazz en bij uitbreiding experimentele muziek. Na het overwinnen van een paar hindernissen wordt ook daar de programmatie wellicht in het najaar terug op de rails gezet. (Rudi Vanmarcke)

Foto Jan Vernieuwe

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: