Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Biekorf krijgt privécollectie rond Michel De Ghelderode in bezit

Mooi (Brugs) boekennieuws: de Openbare Bibliotheek Brugge kon een belangrijke bibliofiele boekencollectie rond Michel De Ghelderode verwerven. Het gaat om de verzameling van literatuurhistoricus en verzamelaar Peter Simoens. Deze Bruggeling beschikte over alle originele uitgaven die bovendien in perfecte staat waren.

Michel de Ghelderode (1898-1962), pseudoniem van Adémar Adolphe Louis Martens, was een Franstalige auteur van Vlaamse origine. Hij schreef meer dan zestig toneelstukken, honderd verhalen en artikels over kunst en folklore. Zijn stijl is macaber, wreed en grotesk. Hij was bevriend met onder meer James Ensor en wordt in één adem genoemd met zijn tijdgenoten Maurice Maeterlinck, Georges Rodenbach en Emile Verhaeren. Zijn toneelstukken werden opgevoerd in Brussel en Parijs, waar ze rond 1950 een echte hype waren.

385 stukken

De collectie die de bibliotheek aankocht van Peter Simoens bevat 385 stukken, verzameld tussen 1989 en 2019. De passie van de verzamelaar gekoppeld aan zijn grote inhoudelijke kennis heeft ervoor gezorgd dat dit veruit de mooiste Ghelderodeverzameling in privébezit is. Ze bevat alle originele uitgaven, evenals alle bibliofiele uitgaven en belangrijke vertalingen, met een tiental zeer zeldzame en gezochte exemplaren.

Belang voor Brugge

De stad Brugge was een belangrijk thema in De Ghelderodes oeuvre. Hij schreef over Georges Rodenbach, over het spookhuis in de Spanjaardstraat, de Brugse zotten, enz. Zijn grootste vrienden woonden in Brugge (zijn boezemvriend Marcel Wyseur, zijn arts en mecenas dr. Louis de Winter, Suzanne de Giey, Albert Goethals,…). Hij werkte ook samen met enkele belangrijke Brugse uitgevers: Presses St.-Cathérine, Desclee-De Brouwer, Stainforth, …

De collectie wordt als fonds opgenomen in de erfgoedcollectie van de Openbare Bibliotheek Brugge en ontsloten via de catalogus. De bibliotheek plant in de komende jaren ook een tentoonstelling rond de werken van De Ghelderode. (RD)

____

http://www.brugge.be/bibliotheek

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: