Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Expo belicht geschiedenis ’t Brugse Vrije

Nog tot en met 18 september loopt in het Stadsarchief (in het ‘hoekje’ op de Burg) een kleine maar fijne expo over de 300-jarige geschiedenis van het Landhuis ’t Brugse Vrije. Op zaterdag 27 en zondag 28 augustus (tussen 10 en 16.20 uur) nodigt de vereniging Gidsen met een Hart iedereen uit voor een ‘ondergronds’ bezoekje aan dit Landhuis. Een unieke gelegenheid om de eeuwenoude geheimen van het indrukwekkende gebouw te ontrafelen.

In 1722 ondergaat het Landhuis van het Brugse Vrije een ingrijpende verbouwing. De gebouwen met gevels aan de Burg en de Hoogstraat maken plaats voor een nieuwbouw in classicerende barokstijl. Het uitzicht van de Burg verandert voorgoed. Ontelbare Bruggelingen en toeristen zijn er ooit al eens geweest, maar weinigen kennen de boeiende geschiedenis van het Landhuis. In de expo in het Brugse Stadsarchief maakt men kennis met het Brugse Vrije als instelling, de mensen doorheen de eeuwen in het Landhuis en de bouwgeschiedenis van het complex. Het Landhuis van het Brugse Vrije is duidelijk een ‘paleis met vele verhalen’: van de Vlaamse graaf over de schepenen van het Brugse Vrije tot de huidige hoofdarchivaris van stad Brugge. De stukken en afbeeldingen in de expo komen uit de collecties van het Stadsarchief Brugge, Rijksarchief Brugge en de Edele Confrérie van het Heilig Bloed. PK Projects Brugge stond in voor de vormgeving van de tentoonstelling.

Groot Hart Brugse Vrije 

De Gidsen met een Hart, een groep officiële stadsgidsen met een zwak voor erfgoed in Brugge, nodigen iedereen uit op hun jaarlijkse benefietactie. ‘Ook dit jaar doen we iets wat anders moeilijk kan; we gaan onder meer ondergronds in het Landhuis van het Brugse Vrije. Anderhalf uur lang ontrafelen we enkele geheimen van dit bijzondere gebouw. We vertellen honderduit over de schepenen van het Vrije, voogden, wezen en de mensen die hier gevangen hebben gezeten. We dalen vervolgens af in de oude kelders en doorsnuffelen de geschiedenis van eeuwen Brugge en omstreken in de vorm van archiefstukken. Ten slotte presenteren we eenmalig enkele unieke schatten uit de collectie van het Stadsarchief. Afsluiten doen we met een drankje in de oude Ledenkamer waar normaal gezien geen vrije toegang mogelijk is’, zegt initiatiefnemer David Serlet. De opbrengst gaat naar de vzw Levend Archief die het digitaliserings- en ontsluitingsproject van de affichecollectie van het Stadsarchief hiermee zal ondersteunen. (RD)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: