Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Burgrock brengt twee dagen lang muziek en animatie

Tradities blijven zelfs na twee moeilijke coronajaren overeind. Burgrock blaast het stof van de schouders en zet op zaterdag 9 en zondag 10 juli een twee dagen durend volksfeest op het getouw. Onder meer Shuriken II, Vive la Fête en Dirk Stoops sieren de affiche en voor het eerst wordt op de Burg ook een kinderdorp ingericht.

Burgrock is al een tijdje een vaste waarde in het Brugse culturele zomeraanbod. De vereniging ontstond in 2005 toen het 11 Juli-Komitee besliste om samen met de stedelijke jeugdraad een jeugdig evenement te organiseren, met een knipoog naar de Vlaamse Feestdag. Intussen lokt het festival jaarlijks duizenden muziekliefhebbers naar de Burg.

‘Burgrock heeft intussen meer dan ooit zijn plek op de Brugse evenementenkalender verdiend, met telkens een verrassend programma en een eigen, trouw publiek’, zegt Roeland Van Den Driessche, voorzitter van Burgrock vzw. ‘Ook vorig jaar, toen de coronamaatregelen strikter waren, brachten we veel mensen op de been voor ons alternatief concept, waarbij Brugs talent op vijf pleintjes kon tonen wat het waard was. Na de vele positieve reacties besloten we een vervolg aan dit succesverhaal te breien.’

Vijf groepen, vijf locaties

Op de site van het Arentshof, ’t Oud Sint-Jan, het Zilverpand, de Markt en de Burg zullen op zondagnamiddag opnieuw vijf talentvolle muziekgroepen aantreden: Goe Poeier, Shakin’ Strings and Rolling ‘Joel, Par Hasard, Speechdrops en Ad Omnes. Elke groep speelt meerdere sets, dus de bezoeker hoeft geen enkel concert te missen. ‘De meeste opvallende naam in het rijtje is misschien die van de Brugse studentenfanfare Ad Omnes, die een namiddag lang de Burg op sleeptouw neemt. Elke groep brengt ook een Nederlandstalig nummer’, zegt Roeland.

Kinderdorp in de stad

Die zondag zijn ook de kleine pagadders welkom. Onder de bomen op de Burg staat er een dorp met springkasteel, kindergrime en volksspelen. ‘De Burg vormt opnieuw het centrale hart van de festiviteiten, ook voor het avondprogramma op zaterdag. Dan starten we om 19.00 uur met een optreden van Shuriken II, de groep van Bruggeling Thomas Meire. De klepper om naar uit te kijken is Vive La Fête, de elektroformatie van Els Pynoo en Danny Mommens. De groep staat garant voor een wervelende en visueel erg aantrekkelijke show die je niet mag missen. Dirk Stoops tekent voor het slotakkoord. Hij stond al tweemaal op ons podium en mag na drie jaar zijn comeback maken. Hij heeft er, net als ons, veel zin in om een massa volk op de been te brengen’, aldus Roeland Van Den Driessche. (ADC)

www.burgrock.be

Catalaanse separatist Carles Puigdemont kleurt 11 juli-viering

Het Brugse 11-juli-Komitee viert de Vlaamse feestdag met een blikvanger van formaat, de Catalaanse politicus Carles Puigdemont die sinds de talrijke pogingen tot zijn arrestatie veiligheidshalve in ons land verblijft. Maar naast de politiek is er ook het vertrouwde 11 juli-programma met de traditionele (20ste) Wandeltocht, stevig werk op Burgrock, her en der akoestische optredens en velerlei vertier.

Met de uitnodiging van Carles Puigdemont is Komitee-voorzitter Pol Van den Driessche niet aan zijn proefstuk toe. Op 25 november 2017 gidste hij de Catalaanse politicus in de Brugse binnenstad, een geste die niet door alle Spaanse toeristen werd gesmaakt. Puigdemont stond indertijd aan het hoofd van de Catalaanse regering en organiseerde in 2017 in die hoedanigheid het onafhankelijkheidsreferendum. Het bekwam hem slecht met verschillende arrestatiepogingen door de Spaanse overheid als gevolg. Vandaag verblijft hij in de Brusselse rand. Recent nam hij ontslag als leider van de partij.

O ja, er is ook nog plezier met optredens van Benny Scott en Barbara Dex. De toegang is gratis. (LF)

http://www.elfjuli.org

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: