Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Streetartfestival The Bridges trekt naar Zeebrugge (en omgeving)

Twee jaar geleden stampte street artist Wietse Hindryckx het festival ‘The Brigdes’ uit de grond. Aan een handvol Vlaamse en internationaal gerenommeerde artiesten vroeg hij om hun beste spuitbuskunsten te etaleren op Brugse gevels, goed voor negen nieuwe metershoge openbare ‘muurschilderijen’. Eind juni krijgt het project een vervolg met ‘The (sea) Bridges’ waarbij Zeebrugge, de haven en omstreken aan bod komen.

U hebt ze ongetwijfeld al opgemerkt en bewonderd, die schitterende ‘masterpieces’ die op Brugse gevels prijken en zich perfect weten te integreren in het stedelijke landschap. Wietse kon twee jaar geleden een beroep doen op het creatieve brein en handenpaar van onder meer Stan Slabbinck, JamZ, Kitsune Jolene, Bisser, Kymo One en Gijs Vanhee. Hun kunstwerken-in-openlucht werden samen in een mooi wandel- of fietsparcours gegoten dat het publiek in coronatijden gretig wist te waarderen. Het project ‘The Bridges’ was niet alleen een woordspeling naar Brugge, maar het ging ook over bruggen leggen en verleggen. ‘Brugge heeft een rijke geschiedenis van kunstenaars, ambachten, pracht en praal. Er is gigantisch veel gedocumenteerd over deze historische stad. Maar het is tijd voor iets nieuws. Er wordt letterlijk een brug gelegd tussen de oude en de jonge garde’, liet Wietse toen optekenen.

Cultuur en klimaat

En het is tijd voor nog meer nieuwigheden. Door het succes van deze eerste editie dokterde Wietse, in samenspraak met het Brugse stadsbestuur dat hiervoor 35.000 euro op tafel legde, opnieuw een streetart-tour uit. Deze keer breidt het concept uit naar Zeebrugge, de haven en omstreken. De naam krijgt een aanpassing en heet daarom toepasselijk The (sea) Bridges. The (sea) Bridges gaat aan de slag met dezelfde thematiek als bij de eerste editie: cultuur en klimaat. Opnieuw combineert het festival de rijke cultuur van Brugge met het blijvend relevante thema ‘klimaat’. ‘De locatie van deze editie laat toe ook met het element ‘zee’ te spelen’, zegt Wietse. ‘Een element dat perfect aansluit bij de andere thema’s. Denk maar aan de stijging van de zeespiegel, opvangen van vluchtelingen, beschermen van natuurgebieden… De speelse omgang met beelden en verhaallijnen resulteert in gevarieerde stijlen van jonge artiesten.’

De deelnemende artiesten zijn, naast Wietse zelf, Sammy Slabbinck, Frieke Verlée, Mesca, Tuzq one en Simo. Samen met deze kunstenaars trok hij op speurtocht naar geschikte locaties op de grens tussen de historische binnenstad en de deelgemeenten. Hij vond die in Lissewege, Dudzele, Zwankendamme en Zeebrugge. Deze locaties mogen zich verrijken met kwaliteitsvolle streetart: Watergang 13 (Dudzele),

Zeebruggelaan 14 (Lissewege), Zwankendammestraat 10 (Zwankendamme), Lisseweegse Steenweg 64 (Lissewege), Noordzeestraat 2 (Zeebrugge), Ploegstraat 26 (Zeebrugge) en Vismijnstraat 7 (Zeebrugge).

Vanaf 20 juni gaan de kunstenaars aan het werk. Eind juni zal de kunst zichtbaar zijn op de gevels en kan men alvast de route uitstippelen tussen Dudzele en Zeebrugge, goed voor een wandel- of fietstocht van acht kilometer lang. ‘Het is een nieuwe vorm van toerisme die we met dit streetartproject bewerkstelligen. Mensen zakken speciaal af om alle locaties te bezoeken. De kunst staat centraal, maar we hopen dat ook de horeca mee kan genieten van de bezoekersstroom’, aldus Wietse. (ADC)

_____

https://thebridges.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: