Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

300 mode- en reclamefoto’s van topfotograaf van 10 juni tot 25 september in Knokke-Heist

‘Legacy’: een unieke fototentoonstelling van Helmut Newton

Helmut Newton maakte van mode- en reclamefotografie een bezielde kunst. Deze zomer is het Ravelingengebouw in Knokke-Heist het decor voor zijn unieke expo: meer dan 300 iconische foto’s uit zijn legendarische oeuvre. Soms provocatief, vaak glamoureus, altijd krachtig. De expo ‘Legacy’ opent op vrijdag 10 juni en loopt tot 25 september.

De Helmut Newton Foundation – die sinds zijn dood in 2004 zijn oeuvre beheert – startte in 2020 de wereldtour van een overzichtstentoonstelling, 100 jaar na zijn geboorte. Na Berlijn strandt deze retrospectieve fotocollectie nu in Knokke-Heist, in het Ravelingengebouw, de enige tussenstop in de Benelux.

Helmut Newton, een pionier in fotografie

Het verhaal van Helmut Newton (1920 – 2004) bestrijkt vijf decennia fotografie van een pionier in de 20e eeuw. Als jongeman leert hij de stiel bij Yva, een gerenommeerde modefotografe in Berlijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontvlucht hij zijn thuisstad. Na omzwervingen via Italië en Singapore belandt hij in Australië, waar hij een kleine fotostudio start.

Modemagazines Vogue en Elle merken hem op en zo belandt hij in het Parijs van de sixties en seventies. Al vroeg in zijn carrière vindt hij creatieve ontwerpers en uitgevers die geloven in zijn apart perspectief. Zijn foto’s in populaire modeboekjes focussen niet alleen op de kledij, maar geven ook intrigerende associaties mee. Zijn kunde en kunst bereiken via deze magazines een miljoenenpubliek.

Het mondaine Monte Carlo wordt zijn tweede uitvalsbasis in de jaren 1980. Hij reist van daaruit de wereld rond voor shoots rond beroemde acteurs, modellen en merken zoals Chanel, Thierry Mugler, Yves Saint Laurent en Swarovski. Hij wordt zo vanaf de jaren 1990 – de zeventig voorbij – een van de eerste modefotografen wiens artistieke talent te zien is in galerijen, musea en fotoboeken.

Dubbele laag in elke shoot

In 2020 zou Helmut Newton 100 jaar zijn geworden. Dankzij de Helmut Newton Foundation startte zijn grootste retrospectieve tentoonstelling toen aan een wereldreis. Knokke-Heist is na Berlijn de tweede stop van de foto-expo Legacy, de enige kans in de Benelux, met meer dan 300 iconische foto’s uit zijn enorme oeuvre. Er zit een dubbele laag in elke shoot. Soms ga je die zoeken in het surrealisme, soms in de film, soms in zijn visie op de vrouwelijke kracht. Hij wilde liefst de studio uit, naar publieke plekken. Om daar te spelen met de grens tussen naturel en enscenering.

Als Newton in een foto vrouwelijkheid of glamour verbeeldt, daagt hij je uit, doet hij je nadenken, verrast hij je. Geen enkel beeld is gratuit: oordeel niet te snel over de naaktfoto’s met je bril van vandaag. Vrouwen waren zijn leermeester, zijn sparring partner, zijn muze. Subtiele details doen je uitzoomen. Legacy is een wandeling doorheen de tijd, langsheen de positie en kracht van vrouwen en media.

De foto’s van Helmut Newton passen niet in één hokje: tussen elegantie en voyeurisme, tussen conventies en taboes, tussen banaal en scherp. Newton duwt tegen grenzen, gaat erover, draait zich om. Een niét te missen expo, in het architecturale decor van het nieuwe Ravelingengebouw in Knokke-Heist.

Beeldtaal brengt mensen samen

Het creatieve management achter de initiatieven van EXPO/SURE komt van Kaat Celis. Na haar opleiding fotografie bouwde ze meer dan 20 jaar ervaring op in producties die fotografie tot bij de mensen brengen. Want dat is haar missie. Eerder was Kaat Celis al hoofd fotoredactie, organisator, jurylid en curator bij DPG Media (Het Laatste Nieuws, Goedele magazine, De Morgen), AntwerpPhoto Festival, World Press Photo, Bozar, Red Star Line Museum, MAS, Toneelhuis, C-Mine …

Samen met Dimitri Heirbaut vormt ze het statief onder EXPO/SURE. Hij is de financiële en zakelijke expert van het duo, met een passie voor hedendaagse fotografie. Voor deze fototentoonstelling Legacy van Helmut Newton werkt EXPO/SURE samen met de Helmut Newton Foundation en de gemeente Knokke-Heist.

‘Beeldtaal helpt om belangrijke verhalen te vertellen, om mensen samen te brengen. Daarom  maken we het werk van grote fotografen toegankelijk in boeiende tentoonstellingen op bijzondere locaties’, zegt Kaat Celis. ‘Helmut Newton vertelt verhalen van vijf decennia, zeker die van vrouwen. Zijn foto’s vol Hollywood-glamour zijn nooit oppervlakkig. Hoe hij – opgeleid en geïnspireerd door vrouwen – hen verbeeldt, zijn blik en perspectief, dat maakt deze expo echt interessant en relevant vandaag.’ (RD)

Catherine Deneuve, Esquire, Paris 1976

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: