Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Airbag: het accordeon verovert de stad tot en met 29 mei

Er zat een fikse coronapauze tussen, maar het Brugse accordeonfestival Airbag is terug en dat drie weken lang op heel uiteenlopende locaties. Deze (10de) editie wordt artistiek geleid door accordeonvirtuoos Philippe Thuriot. Het campagnebeeld is een pareltje.

Accordeon is dan wel het soms miskende eendje uit de popmuziek, maar ook popartiesten zoals Joe Cocker, Sheryl Crow, Status Quo en talloos veel anderen gaven het accordeon een prominente plaats in hun muziek. Laat Airbag dus een uitstekende gelegenheid zijn om kennis te maken met deze muziekvorm. De tijd dat het accordeon ‘de piano van de armen’ werd genoemd, is nu wel definitief voorbij.

Organisator Peter Roose (programmator Cultuurcentrum Brugge), aan zijn laatste Airbag toe wegens volgend jaar pensioengerechtigd, heeft een boeiende staalkaart samengesteld van wat het accordeon vandaag artistiek betekent. Deze tiende editie verloopt onder de vleugels van gastcurator Philippe Thuriot die ‘bijzondere voorrang’ belooft aan jong talent van eigen bodem.

Voorts legt deze editie een focus op het Nederlandse (folk)repertoire. De locaties zijn zeer divers, waaronder de Brugse spiegeltent Magic Mirrorsop de Kruisvest en van de Stadsschouwburg tot Zorgcentrum Ter Potterie.

Klepper

Met Philippe Thuriot haalt Airbag bovendien een klepper uit de accordeonwereld binnen. Hij verwierf zijn liefde voor het accordeon in het ouderlijke café waar enkele nonkels graag de toon zetten. Leerde omgaan met verschillende instrumenten, trok naar de Deense muziekacademie in Kopenhagen en legde zo de basis voor een veelzijdige carrière. De definitieve doorbraak kwam er met zijn uitvoering van de Goldbergvariaties van J.C. Bach. Ook dansvoorstellingen behoorden tot zijn repertoire. (LF)Airbag opent op zaterdagavond 14 mei op de Burg met een aantal ‘opwarmers’. Om 20 uur breekt het feest los met volksmuziek die wortelt in de Italiaanse folk en de Mexicaanse ‘Kolombia’. Op zondag 15 mei is er Place Airbag, met zowel Vlaamse als Waalse muziek. Het volledige programma vindt u uiteraard op www.airbagfestival.be. Tickets in

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: