Erfgoeddag is dé jaarlijkse feestdag voor roerend en immaterieel erfgoed. Het is telkens de ideale gelegenheid om het Brugse erfgoed in al zijn diversiteit te ontdekken. Het thema van Erfgoeddag 2022 op zondag 24 april is ‘Erfgoeddag maakt school’ waarbij het Brugse erfgoed door de bril van onderwijs, school en educatie wordt bekeken. Van dinsdag 19 tot en met vrijdag 22 april vindt er al een Erfgoedweek plaats met een programma dat exclusief op scholen is gericht.
Samen met tientallen erfgoedorganisaties, particuliere partners en scholen heeft Erfgoedcel Brugge een verrassend en divers activiteitenprogramma uitgewerkt rond het thema ‘Erfgoeddag maakt school.’ De activiteiten vinden plaats op zondag 24 april op verschillende locaties in en rond Brugge. Alles wat te maken heeft met opvoeding, leren en opgroeien komt aan bod.
Een kleine greep uit het ruime programma
Raakvlak // Raakvlak maakt school met archeologie en bouwkunde
Workshop
Op Erfgoeddag krijg je de kans om workshops van Raakvlak te ontdekken die normaal exclusief voor scholen zijn. Kom op bezoek met de familie en laat je innerlijke archeoloog of bouwkundige schijnen. Al spelenderwijs leer je alles over archeologische objecten, probeer je een spaghettibrug te bouwen en krijg je een voorproefje van het nieuwe educatieve aanbod.
Locatie: De Pakhuizen / Site House of Time, Komvest 45 Brugge
Datum: ZO 24 april, 9.30 tot 16.30 uur
Stadsarchief // Op zoek naar sporen van het Brugse onderwijs
Rondleiding
Altijd al eens achter de schermen van het Stadsarchief Brugge willen kijken? De archiefmedewerkers nemen je mee voor een boeiende rondleiding waarin het Brugse schoolleven centraal staat. Eeuwenoude documenten, foto’s en veel meer brengen de Brugse onderwijsgeschiedenis tot leven. Onderweg maak je ook kennis met de werking van het Stadsarchief.
Locatie: Stadsarchief Brugge, Burg 11a, Brugge
Datum: ZO 24 april, rondleidingen om 11.00, 13.30 en 15.30 uur – Reserveren verplicht
Sint-Leo Hemelsdaele en House of Time // Kunst in de kapel: het onderwijserfgoed van Sint-Leo Hemelsdaele
Tentoonstelling
Sint-Leo Hemelsdaele stelt zijn neogotische kapel, gebouwd in 1904, open voor het publiek. De kapel huisvestte heel wat generaties en roept bij veel oud-leerlingen nostalgie op. In dit archaïsche kader bouwen we een moderne installatie, met diverse artefacten die bezoekers melancholisch doen terugdenken aan het schoolleven door de jaren heen. Moderne kunst in een klassiek pand, voor jong en oud!
Datum: ZA 23 april en ZO 24 april, 10.00 tot 18.00 uur
Erfgoedforum // Arthur Vierendeel: een Brugse professor met wereldfaam
Tentoonstelling
Maak kennis met ingenieur en professor Arthur Vierendeel (1852-1940): de Bruggeling die bruggen bouwde. Hoewel weinig bekend qua naam, worden zijn uitvindingen zoals de Vierendeelligger nog steeds van Brugge tot New York gebruikt. Ontdek onder andere zijn baanbrekend werk rond betonnen en metalen bruggen en zie hoe het terugkeert in metalen en betonnen bruggen van overal ter wereld.
Op de plek waar je nu het Kantcentrum vindt, bevond zich vroeger de Kantschool. Vandaag kruip je in de huid van een vroegere leerling en ga je aan de slag met een kant-en-klaar kussen met prikking en klossen. Op een speelse manier leer je de drie basisslagen en maak je een kleurig decoratief kantje dat je nadien mee naar huis kan nemen.
Locatie: Kantcentrum, Balstraat 16, Brugge
Datum: ZO 24 april, workshops van 9.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.00 uur – Reserveren verplicht
S-Wan vzw // Meisjes op de schoolbanken? Het was ooit anders!
Rondleiding
Vandaag lijkt gelijk onderwijs voor jongens en meisjes een evidentie. Toch was het ooit anders. Deze gidsbeurt vertelt de moeizame klim van het meisjesonderwijs in Brugge. Ontdek hoe de Rijksnormaalschool een stille getuige is van een niet-aflatende weerspannigheid op weg naar gelijke kansen.
Datum: ZO 24 april, rondleidingen van 10.00 tot 18.00 uur – Reserveren verplicht
Heemkring Dudzele // De klas van meester Dirk: een reis in de tijd
Tentoonstelling
Samen met Basisschool De Lenaard richt Heemkring Dudzele een oud klaslokaal in zoals het er meer dan 50 jaar geleden uitzag. Op de houten schoolbanken kan je plaatsnemen en een les meevolgen met meester Dirk. Verwacht je aan veel bord en krijt, telramen, inhoudsvaten … en natuurlijk pen en inktpot.
Locatie: Basisschool De Lenaard, St.-Lenardsstraat 58, Dudzele
Datum: ZO 24 april, 14.00 tot 17.00 uur
Erfgoeddagradio op locatie
Bovenop de activiteiten tijdens Erfgoeddag is er dit jaar Erfgoeddagradio, in samenwerking met Villa Bota. Op zondag is er liveradio van 10.00 tot 20.00 uur. De uitzending vanuit het Brugse Kantcentrum draait volledig rond erfgoed en onderwijs en zal onder meer boeiende interviews en gevarieerde muziek bevatten. Luisteraars kunnen afstemmen op 106.4 FM, of naar www.villabota.be surfen voor een livestream.
______
Voor veel activiteiten is reserveren verplicht. Als dat het geval is, staat dit in het programma vermeld bij de activiteit. Inschrijven kan vanaf maandag 4 april om 10.00 uur tot en met donderdag 21 april om 22.00 uur. Inschrijven kan online via www.erfgoedcelbrugge.be/erfgoeddag2022. Lukt het niet om online in te schrijven? Bel de Erfgoedcel vanaf maandag 4 april tussen 10.00 en 12.00 uur op 050 44 50 48 (enkel op werkdagen). Er worden geen inschrijvingen per e-mail aanvaard.
Scholieren aan de slag
Met ‘school’ als leidraad doorheen het programma van Erfgoeddag zetten ook enkele scholieren hun schouders onder de werking van dit jaarlijks evenement. Cato Crevits en Arooj Butt vertellen hun betrokkenheid.
Cato Crevits
‘Ik ben vorig jaar voor de eerste keer betrokken geweest in de coproductie van Erfgoeddag samen met Villa Bota. Ik deed stage bij Het Entrepot en was op zoek naar wat mijn inbreng kon zijn als radiomaker in Villa Bota. Voor mij was dit in mijn eerste productie en nu werk ik weer mee. Mijn deel in het project is dat ik een radioblokje invul samen met Laurie rond het thema onderwijs. Het is een niet voor de hand liggend thema, maar wel heel interessant om eens iets wat mij normaal gezien niet ligt, uit te werken.’
‘Voor mij was erfgoed echt een vaag concept. Ik vroeg mij altijd af wat dat nu precies is. Maar door vorig jaar mee te werken aan Erfgoeddagradio heb ik geleerd dat erfgoed zo breed loopt en dat je veel kan opsteken. Ik kan iedereen aanraden om mee te doen aan Erfgoeddag. Kom zeker af naar Brugge, want deze stad heeft zoveel te bieden.’
Arooj Butt
‘Voor het vak cultuurwetenschappen moest ik een paar weken stage lopen bij een bedrijf uit de cultuursector. Ik koos voor de Erfgoedcel. We hebben een erfgoedcluedo ontwikkeld voor Sint-Leo Hemelsdaele en dat zal gespeeld worden op de Erfgoeddag. Samen met mijn stagebegeleidster Lisa, die werkt voor Erfgoedcel Brugge, hebben we het spel tot leven kunnen brengen. Wij maken het verhaal en zij stopt alles in de Erfgoedapp van FARO waardoor het spel tot leven komt en gespeeld kan worden door leerlingen van Sint-Leo Hemelsdaele.’
‘Het begrip ‘erfgoed’ kende ik wel, maar voor mij was de betekenis ervan erg vaag. Door deze stage heb ik het Brugse erfgoed met eigen ogen gezien en geleerd dat erfgoed veel meer is dan een paar beschermde monumenten in de stad. Mijn deelname aan het project heeft een grote invloed gehad op de manier waarop ik naar Brugge kijk.’