Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Brugge Plus op zoek naar nieuwe accenten

Schepen Franky Demon (CD&V): ‘We gaan de buik van Brugge niet verloochenen’

Schepen Franky Demon heeft er duidelijk zin in, getuige het aantal decibels waarmee hij over zijn nieuwe functie praat. Als kersverse voorzitter van Brugge Plus wil hij nieuwe accenten leggen in de werking en corebusiness van deze evenementenorganisator. Het wandelparcours Wintergloed liep niet helemaal van een leien dakje, maar stoeten, processies en Reiefeesten liggen op de rooster. De aanzet met Uitwijken is intussen (succesvol) gegeven.

EXit: Waarom wilde u zo graag het voorzitterschap van Brugge Plus?

Franky Demon: ‘Daarvoor moet ik een heel eind terug in de tijd, maar ik ben ook al negen jaar actief met Brugge Plus, in het dagelijks bestuur. Organiseren en evenementen zijn altijd mijn ding geweest. Zo ben ik vroeg begonnen met de organisatie van KAZOU-kampen, want events hebben mij altijd geïnteresseerd.’

‘In de vorige legislatuur was ik voorzitter van Het Entrepot en we hebben, in prima samenwerking, veel kunnen organiseren. Denk maar aan TANK op de Burg, een kunstproject voor jongeren in het leegstaande, voorheen provinciale gebouw. Volgens een door hen opgesteld zwartboek ontbrak er voor creatieve jongeren een werkplek in deze stad. Het vroegere Provinciegebouw was hiervoor een uitstekende uitvalsbasis. We hebben in korte tijd iets op de rails gezet, zowel binnen- als buitenevents.’

EXit: U bent een drukbezet man en toch: er kon nog eentje bij?

Demon: ‘De reden is heel eenvoudig: Dirk (LF. De fauw) heeft het mij gevraagd wegens zelf een overladen agenda. Of het een cadeau is? (twijfelt) Och, een cadeau? Kijk, politici moeten leidinggeven en sturen. Ik zeg altijd: politici mogen geen ambtenaar zijn. Laat iedereen zijn ding doen, maar zorg dat op het eind van de rit alles loopt. Ik heb dat gedaan in Het Entrepot, met vallen en opstaan, maar tot ieders tevredenheid.’

‘Die werkwijze pas ik nu ook toe met ruimtelijke ordening (LF. Demons andere bevoegdheid). Ik heb daar zes jaar hard gezwoegd. Vorig jaar nog hebben we alles omgekeerd: nieuwe structuren en extra mensen aangeworven, en eerlijk: ça marche ici.’

EXit: U hebt plannen met Brugge Plus?

Demon: ‘Juist. Tot nu toe was het zo dat Brugge Plus geleid werd als een politiek orgaan. Ik houd daar niet van. Daarom wil ik nu mensen uit de kunstensector aantrekken voor een plek in de Raad van Bestuur. Natuurlijk doen politici hier hun werk naar behoren, maar zij kijken vooral naar de centen, wat in coronatijd zeker ook nodig is.’

EXit: U bent een matig liefhebber van de Brugse kerstmarkt?

Demon: ‘De kerstmarkt zoals we die jarenlang gekend hebben in de Brugse binnenstad, met houten chalets, ging eruit. Brugge Plus nam de vormgeving van de kerstmarkt over van het Brugs Handelscentrum en er werd in de plaats gekozen voor containerachtige constructies.’

‘Ik heb iedereen verwittigd dat we met Brugge Plus gaan stoppen met het organiseren van kerstmarkten. Ik zie niet in wat Brugge Plus en kerstmarkten met elkaar te maken hebben. We hebben in het verleden veel te veel in die emmer gestopt door bijna continu activiteiten toe te voegen.’

‘Het parcours Wintergloed bekoorde mij matig. Ik vond de eerste editie beter. Dit parcours was te lang uitgespreid en voeg daar nog een bescheiden budget aan toe. Maar, pas op, ik heb ook mooie dingen gezien. De installatie op de Markt hoorde daar niet bij.’

‘Ik wil wel nuanceren. Het is nooit de bedoeling (geweest) om de concurrentie aan te gaan met Gent (Lichtstad) bijvoorbeeld, maar het mocht en mag een tikkeltje meer zijn dan nu. Daarom wil ik met Brugge Plus nu alles op alles zetten voor een beter lichtparcours. Net zoals we voor de invulling van Street Art Brugge niet gaan concurreren met The Crystal Ship (Oostende).’

EXit: Er zijn grote plannen voor de Reiefeesten nieuwe stijl.

Demon: ‘Dit jaarwas het te vroeg voorde organisatie vanzowel de Gouden Boomstoet als de Reiefeesten, (LF. nu met nieuwe naam Het Reiefestival, laatste editie was in 2013). De mensen moeten begrijpen dat je geen mirakels kunt doen met een budget, dat het ‘zaaien naar de zak’ is. We kregen veel mooie voorstellen aangereikt, maar helaas vaak niet betaalbaar. Daarom hebben we het nu slimmer aangepakt en de budgetten van twee edities samengebracht voor de editie van 2024. Daar bovenop: de Boomstoet van dat jaar loopt parallel met de organiatie van de Triënnale. Dat als slot van onze legislatuur, het mocht wel. Er wordt ook flink verjongd en vernieuwd, maar we gaan de ‘buik van Brugge’ niet verloochenen. Wat we nu nodig hebben, is tijd en middelen.’

EXit: Ook Kookeet ontsnapt niet aan de nieuwe ideeën. Bye bye Stationsplein?

Demon: ‘Klopt. We gaan weg van de formule van één bordje doorgeven op de stenen vlakte van de achterkant Station. Dat is gedaan. We moeten naar meer beleving gaan, naar meer duurzaamheid, en dat in het decor en de tuin van het Grootseminarie. We doen dat gedurende drie dagen op het eind van september. We hopen elke dag een kleine 5.000 mensen te kunnen verwelkomen. De massa’s van vroeger (60.000 man), die tijd is voorbij. Intussen hebben wij het nieuwe concept al voorgesteld aan de chefs. In tegenstelling tot vroeger zal er hier wel gelegenheid zijn om maaltijden de nuttigen. Het culinaire moet centraal staan. Weet je trouwens hoeveel ‘bordjes’ per persoon gemiddeld werden geconsumeerd tijdens de laatste editie? Eéntje. Het drankfestijn haalde meer omzet.’ (LF)

—-

www.bruggeplus.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: