Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Briklyoung trekt de stad in met ‘Tracé’

Op 24 mei 2019 palmden enkele honderden jongeren het Gruuthuseplein in. Het was de opening van ‘Paleisje Pimpen’, de manier waarop jongeren tussen 16 en 26 hun creatieve stempel op Musea Brugge wilden drukken. Vanuit dit participatief jongerenproject groeide Briklyoung, de artistieke jongerenwerking van het museum. En toen kwam corona…
Meer dan twee jaar later maakt Briklyoung zich op voor een herstart met ‘Tracé’, een reboot waarin de museumjongeren opnieuw een prominente rol zullen spelen.

Een nieuw geluid

De heropening van het Gruuthusemuseum in 2019 betekende op veel vlakken een scharniermoment voor Musea Brugge. Na ettelijke jaren schitterde niet alleen een van de museale kroonjuwelen weer in volle glorie, maar de lange aanloop naar het nieuwe museum gaf ook de jongerenwerking in het museum een nieuw elan. Het moment om het stof van de collectie te blazen. Het moment ook voor een nieuw geluid. De kans voor jongeren om zelf een deel van het museum op te eisen.

Een traject van één jaar mondde uit in een expo in de nieuwe opstelling. En vooral, een nieuw garde meisjes en jongens stond klaar voor nieuwe uitdagingen op andere plaatsen in het museum. Briklyoung was geboren. De vlag waaronder de jongerenwerking van Musea Brugge verschillende creatieve projecten zou lanceren, met als doel jonge mensen deel te laten uitmaken van de museale werking. Niet enkel op papier, maar in daden. In de collecties en op de museumvloer. In de verhalen die zij als jongeren kunnen vertellen aan de bezoekers.

Tracé

Trouw aan de al bestaande principes en traditie zet Musea Brugge in op een nieuw participatief jongerenproject: Tracé.
Van november tot februari werkte een crew van negen enthousiastste jongeren (Erinn, Ellenmae, Manon, Dhiandra, Reginga, Bas, Koralie, Lore en Alicia) in de slipstream van de expo ‘It’s only a matter of time’ van kunstenaar Strook. Strook maakt met zijn bijeengesprokkeld hout composities, meestal menselijke figuren. De patina van het materiaal symboliseren de afdruk van de tijd, die littekens nalaat. Zijn werk toont de mens met al zijn verhalen, zijn verleden en geschiedenis.

Een kunstenaarspad

Dit is het uitgangspunt voor de jongeren tijdens Tracé. Ze maken geen kunstwerken zoals Strook, maar ze gaan wel wérken zoals Strook. Ze gaan zelf op zoek naar materialen die hun eigen verhalen vertellen over het verleden en herinneringen. Ze bouwen samen met de participatieve kunstpraktijk Batterie aan een pad of een tracé: een kunstinstallatie gemaakt door Briklyoung die het verhaal van elke jongere symboliseert.

Het resultaat zijn vier installaties in een fysiek kunstenaarspad of een tracé. Op die manier verbindt Tracé de jongeren met Strook. Met zijn werk en vooral zijn idee en manier om via kunst verstilde emoties vorm te geven. Het zal letterlijk ook de verschillende plaatsen van de tentoonstelling verbinden, waardoor de jongeren op hun manier ook eigenaar kunnen worden van deze tentoonstelling. Niet door er rechtstreeks in te interveniëren of te imiteren, wel door op een zelfde manier een antwoord te formuleren door en voor jongeren. Niet in het museum, maar net op de verbinding van de verschillende locaties. En tot slot verbindt Tracé ook de jongeren met elkaar en laat ze op een creatieve manier uiting geven aan hun ideeën. (RD)

____

Tracé is te bezoeken van 4 tot 7 maart van 19 tot 22 uur
Locaties: Onze-Lieve-Vrouwekerkhof Zuid, het Sint-Janshospitaalplein en op het Arentshof. Meer info op http://www.briklyoung.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: