Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Brupop-scene eert Kurt Cobain en Nirvana

Op 5 april 1994 haalde Nirvana-frontman Kurt Cobain uit Seattle de trekker van zijn Remington Model 11 over en trad daardoor toe tot de macabere ‘’Club van 27’ waarvan ook Amy Winehouse, Jimi Hendrix, Jim Morrison, Janis Joplin en Brian Jones jammer genoeg een lidkaart hebben. Cultuurcentrum Brugge wil deze muzikale held eren met een Brugse toets. De plaatselijke muziekscene brengt op zaterdag 5 maart in de Stadsschouwburg een eerbetoon met verrassende covers. Met onder meer Behr, Les Bienzeureux, Black Hole Beautiful Mind, The Day Off, Frau, House of Liso, Jen, Koeferbakfunk, Locus Control, Maanbar, Shuriken II, Birds Collective, Straitjacket, Tom Van Landuyt & Tommy Vlaeminck, We Are Ooh People en Welvaart. We laten enkele groepen aan het woord over deze tot op vandaag invloedrijke icoon en zijn ninetiesgrungegroep.

We Are Ooh People

De band We Are Ooh People bracht eerder al muzikale huldes aan Madonna en David Bowie, nu mogen ze dat ook nog eens doen voor Kurt Cobain. ‘We maken donkere sounds met een serieuze geut new wave’, zegt Kevin Van Volcem die samen met Sven Devriese, Tiny De Keyzer, David De Clerck en Bart Philips deel uitmaakt van de electrowaveband. ‘Maar voor de covers voor de Brugotta Tribute-avonden is het wel fijn om er steeds een echt ambiancenummer van te maken zonder van onze stijl af te wijken.’

‘Nirvana was alomtegenwoordig in onze jeugd. Vooral de eerste plaat ‘Bleach’ was pure sound-magie. ‘Nevermind’ was meer opgepoetst en geproduced, maar sloeg toch in als een bom. Ook de brutale plaat ‘Pretty On The Inside’ van Cobain’s liefje Courtney Love met haar band Hole was non-stop-walkman-materiaal.’

Tiny De Keyzer vult aan: ‘De nummers op ‘Bleach’ moesten het vooral hebben van de immens rauwe klanken van Cobain’s gitaar en stem terwijl de wereldhit ‘Smells like Teen Spirit’ meer een songgehalte heeft. Na drie decennia staat dat nummer nog steeds overeind en willen we ook aanpakken op de Tribute-avond. We starten met een serieuze opbouw om de spanning op te krikken. Als het nummer losbarst, herken je een Smells Like Ooh People dat door een Neon Judgement-molen is gedraaid. Het lied blijft herkenbaar, maar toch zijn de akkoorden en zanglijnen aangepast aan onze eigen sound. Uiteraard staan bij ons de synthklanken op de voorgrond in plaats van de gitaar. Sorry, Kurt!’

Shuriken II

Shuriken II van Thomas Meire, Ozi One en Brent Thysebaerdt is op 5 maart ook van de partij en dat stemt de groep blij. ‘Ik heb Nirvana leren kennen via de cd’s van m’n oudere broer Joachim’, zegt Thomas Meire. ‘Ik zat in het derde middelbaar toen Kurt Cobain zijn leven ontnam. Op school mochten we toen tijdens de Engelse les een Engelstalig nummer voorstellen dat iets voor ons betekende. Iemand van m’n klas koos toen ‘Lithium’ van Nirvana. De leerkracht was behoorlijk geschokt door de ‘psychotische’, ‘op niets slaande’ teksten van Kurt. Ik herinner me dat dit voorval m’n rebellie op school aanwakkerde.’

Shuriken II kiest voor ‘Breed’ omdat dit het ideale nummer is om er een soort ruwe ‘elektropunk on steroids’-versie van te maken. Thomas: ‘Ik heb deze remix vooral met respect voor het origineel proberen te benaderen. In het refrein heb ik de originele stem van Kurt door een vocoder gehaald om als backing vocals te gebruiken voor de liveversie. Dit nummer ging vrij vlot om te remixen. Het is behoorlijk recht door zee en leunde goed aan bij de elektronische breakbeats die we vaak gebruiken met Shuriken II. Deze remix ligt wel een stuk meer in onze stijl. We kijken ernaar uit om de fundamenten van de Stadsschouwburg weer zwaar te laten daveren’, lacht Meire.

Birds Collective

Voorheen Smashing Birds, maar nu door de vele bandwissels is het vooral Birds Collective waarbij de muzikale grenzen weggegomd zijn. Dieter Geernaert, Bram De Muynck, Jan Evens, Nir Shemmer en ook Stijn Defossez zijn de fluitende vogels van dienst die ook geselecteerd werden voor de Cobain-Tribute. ‘Door corona is het muzikaal een vervelende periode geweest. We zijn ondertussen opnieuw bezig met nieuwe muzikale uitspattingen en een cover maken en opnemen was een ideale manier om productief te blijven binnen dit kader. Leuk dat de jury het wist te smaken, want Nirvana, dat is jeugdsentiment voor mij’, zegt Dieter Geernaert.

Birds Collective pakt de klassieker ‘Come As You Are’ onder handen. ‘Ik heb de song in een 80s-jasje gegoten en dan hebben we er met de band verder aan gesleuteld. Ik houd niet van letterlijke copy-paste-covers, dus we hebben er een stevige draai aan gegeven. Maar de aandachtige luisteraar hoort wel nog riffs en akkoordenprogressies die herkenbaar zijn.’

‘De songs van Nirvana zijn rechttoe-rechtaan. De smerige sound kun je ook naspelen, maar of je echt de sfeer van Cobain & co kunt vatten, dat is toch een ander paar mouwen. Ook de zang is uniek. Ik kies dus liever voor een coverversie die de song een eigen smoel geeft. Er zitten wel wat electronics in onze mix (bv. drums), maar we hebben nog geen idee of we die live zullen kunnen brengen’, aldus Dieter Geernaert.

Straitjacket

Nikolaas, Pistolet, Bert en Bjorn van Straitjacket vinden het bijzonder fijn dat ze een ode mogen brengen aan Kurt Cobain. ‘Na twee jaar stilte en geen optredens doet het ons deugd om nog eens te kunnen optreden … en dan nog wel in de Stadsschouwburg. Een ongelofelijke eer voor ons’, zegt Bjorn Van Houtte. Nirvana is voor sommigen onder ons puur jeugdsentiment. Wakker gewekt worden door de cd-speler en dan naar school gaan met ‘Blew’ fris in het hoofd … Het lijkt zo lang geleden, maar toch heeft Nirvana nog altijd invloed in de muziekscene van vandaag.’

Straitjacket koos voor ‘Where Did You Sleep Last Night’ waarvan de originele versie werd uitgebracht door Lead Belly in 1944. ‘Het nummer heeft een bluesy, folk feel en dit ligt wel in ons straatje. Toen we beslisten om dit nummer aan te pakken, kwam de vibe vrij, natuurlijk. Door onze meerstemmigheid in het nummer te gebruiken maakten we er onze Straitjacket-versie van.’

Kurt Cobain coveren vonden we niet echt evident: zijn inleving en overtuiging in zijn nummers waren enorm. De manier waarop Kurt zong, kunnen we niet evenaren. Voor ons was de opdracht vooral een nummer vinden dat goed bij ons paste. Toen we het nummer gevonden hadden, lag de herwerkte versie vrij snel in zijn juiste plooi’, aldus Bjorn Van Houtte.   

Locus Control

Stefaan Bonte, Babak Mohammad, Koen Biesbrouck en Kevin Werbrouck vormen samen de instrumentale band Locus Control en moesten toch even hard nadenken over een songkeuze. Stefaan Bonte: ‘Ga je voor de hand liggende dingen en schiet je jezelf dan niet in de voet als je er een instrumentale versie van maakt? Kevin kwam uiteindelijk met ‘Endless Nameless’ op de proppen, de hidden track van Nevermind waar heel weinig vocals in zitten. Nirvana sloot er vaak hun set mee af, in totale destructie, iets wat wij zeker niet zullen doen. We hechten teveel waarde aan onze instrumenten.’

‘Na een paar keer luisteren, had ik al snel enkele ideetjes om het een Locus Control-saus te geven. We hebben erop gejamd, de must-haves van het origineel erin gestopt en ten slotte afgewerkte met enkele tekst samples van Kurt.

‘Technisch zijn dit geen moeilijke akkoordenschema’s, ritmes of riffs, maar dat wil zeker niet zeggen dat iedereen zomaar Nirvana kan coveren. Een paar jaar geleden speelden we met een Duitse Nirvana-coverband en ze bakten er werkelijk helemaal niets van. Afgrijselijk! Het is de attitude, de vingers en de verbetenheid die maakt wat Nirvana is. Muziek is emotie en hoe technisch je ook iets benadert, zonder het eerste zal het maar een fletse bedoening zijn’, zegt Stefaan Bonte.

(ADC)

____www.ccbrugge.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: